VOLJA BIRAČA!?

Kerum i Mucalo prolongirali 'Maršala' za iduću godinu

19.04.2011 u 10:03

Bionic
Reading

Opera 'Maršal' skladatelja Silvija Foretića, nastala u koprodukciji HNK Split i 26. muzičkog biennala Zagreb, bit će praizvedena 24. siječnja 2012. u sklopu redovite sezone HNK Split, nakon što je otkazana zbog presude generalima u Haagu

Premijera, koja je bila najavljena za 16. travnja, odgođena je zbog haaške presude hrvatskim generalima.

'Razočarala me nezapamćena količina licemjerja već drugi dan nakon presude generalima. Kad sam s autorskim timom odlučio operu skinuti zbog sigurnosne situacije, svi su me tapšali po ramenu i rekli da je to prava odluka. Nakon samo jedan dan, promijenili su mišljenje', kazao je Duško Mucalo, v.d. intendanta HNK Split.

Na pitanje je li točno da gradonačelniku Željku Kerumu zapravo smeta 'Maršal', Mucalo je odgovorio da je namjerno izišao s priopćenjem da je premijera odgođena na Kerumovu inicijativu. Jer, naglašava, gradonačelnik ga je nazvao i pitao ga osjeća li što se događa nakon presude?

'Željko Kerum nije bilo tko. Njegova sugestija je sugestija svih građana Splita koji su za njega glasovali', tvrdi v.d. intendanta.

Dodaje da je predsjednik Josipović u zadnji tren odgodio dolazak na premijeru, ali on ne želi nagađati zbog čega.

'Svatko tko je istinski ljubitelj kazališta i tko imalo voli svoju zemlju shvatit će zašto sam odgodio predstavu, a ja sam se najviše trudio da je imamo', kaže Mucalo.

Iz uprave HNK Split ističu da razlozi za promjenu datuma premijerne izvedbe nipošto nisu ideološke, a ni estetske prirode, kako bi se iz dijela medijskih reakcija dalo naslutiti. Nakon objavljivanja haaške presude, kazalište je zaprimilo i nekoliko anonimnih telefonskih poziva prijetećeg sadržaja. 'Maršal' nije premijerno izveden ni u predviđenim repriznim terminima, 18. ili 19. travnja. Stav je uprave teatra da bi takav 'rezervni datum', zakazan u zadnji čas, u kojem na praizvedbi ne bi bilo bi glazbenih kritičara ni uzvanika, bio potpuno neprimjeren značenju prve izvedbe ove sjajne nove hrvatske opere. Kako je program sezone i termini izvođača popunjen, jedino je rješenje – praizvedba 24. siječnja 2012.