FESTIVAL PERFORACIJE

Njujorčani poludjeli za umjetnicima Balkana

14.03.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Festival Perforacije preselio se iz Hrvatske u New York te je izazvao velik interes Njujorčana o čemu svjedoče rasprodane predstave

Festival Perforacije otvoren ovih dana u New Yorku, u kazalištu La Mama, u taj grad donosi 12 predstava kojima je cilj predstaviti regiju u SAD-u. O velikom interesu Njujorčana svjedoče rasprodane prve dvije predstave: Ive Dimcheva i izvedbene skupine BADco.

Ivo Dimchev, bugarski umjetnik čija je predstava otvorila festival, bio je nekoliko puta gost u Hrvatskoj. Predstavu 'Lily Handel' izveo je diljem svijeta više od 200 puta, ipak istaknuo je da mu je čast biti dijelom 'preseljenog' festivala.
'Ako prikazujem rad koji je u kontekstu festivala čitave regije, onda se on prihvaća posve drukčije nego kada dođem samo ja – iz 'nikuda'', rekao je Dimchev zaključivši da festival izvedbama pruža kontekst i utemeljenje.

Festivala Perforacije nastao je upravo s ciljevima promocije i podržavanja izvedbenih umjetnosti, što je u Hrvatskoj dokazao bogatim programom i izvedbama u tri grada Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Zanimljivo je i to da je njujorško gostovanje svojevrsna novost u regiji jer je čitav festival preselio 'preko bare'.

Glumica Mia Yoo, otvarajući festival, spomenula je i nedavno preminulu utemeljiteljicu kazališta La Mama, čiji interes za zemlje ove regije koji je oduvijek pokazivala, evocira njezinu prisutnost i na ovom festivalu, koji se na neki način odvija i njoj u čast.

Festival traje do 21. ožujka, a uključuje i predstave 'Proklet bio izdajica svoje zemlje' u režiji Olivera Frljića, u kojemu se agresivnim tonom i pristupom raskrinkavaju jugoslavenski politički, kazališni i povijesni stereotipi, zatim radove slovenskih skupina Via Negativa i Mini Teatar. U New Yorku gostuje  i Senka Bulić u izvedbi 'Ma & Al' u režiji Ivice Buljana, a bit će izvedeni performansi Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova.

Festival zatvara panel diskusija o stanju umjetnosti na području Balkana koja će se održati na prestižnoj The New School for Social Research.