BALETNA PREMIJERA

'Diskretni šarm buržoazije' u Rijeci

10.03.2011 u 14:57

Bionic
Reading

Na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca sve je spremno za prvu ovosezonsku baletnu premijeru, 'Diskretni šarm buržoazije', prema motivima istoimenog filma Luisa Buñuela, čije autorstvo potpisuju koerograf i redatelj Staša Zurovac i istaknuti makedonski skladatelj Marjan Nećak

Iza ovog dobro uigranog dvojca već postoji iznimno uspješan autorski projekt 'Pjesma nad pjesmama', ostvaren za Riječke ljetne noći 2008. godine, a u njihovom najnovijem uratku, uz plesnu i glazbenu umjetnost, zastupljeni su i svi drugi mediji, od dramske, likovne, lutkarske, preko mimičke, do filmske umjetnosti.

'Svi su ti raznovrsni umjetnički elementi kompatibilni i jedni druge naglašavaju, a publiku će iz scene u scenu voditi video projekcije', poručuje ravnatelj riječkog Baleta Staša Zurovac te dodaje da je predstava u duhu Buñuelovog filma, presjek licemjernog i amoralnog društva i poruka da je utopija moguća jedino u umjetnosti kao mjestu gdje je greška ravnopravni i sastavni dio kreacije.

U projekt su uključeni i glumci Hrvatske drame koji ravnopravno s plesačima kreiraju 'Diskretni šarm buržoazije'.

Dirigiranje je povjereno riječkom maestru Igoru Vlajniću, a uz orkestar riječke Opere solistički će nastupiti operni pjevači i zboristi Opere, kojima će se pridružiti i sam skladatelj Marjan Nećak.

'Glazba dodatno potencira velike emocije. Dio rečenica korištenih u glazbenom dijelu su iz Buñuelovog filma, a dio sam napisao prema kontekstu filma. Sve sam to onda sklopio prema dramaturškom tijeku u dogovoru sa Stašom Zurovcem', kaže Nećak, čija je želja da predstava gostuje u pariškoj Olympiji.

Ovaj plesni projekt je, poput filma, višeslojno preplitanje stvarnosti i snova u snovima, verbalnog i vizualnog. I tu su protagonisti, kao i kod poznatog španjolskog filmskog redatelja Luisa Buñuela, pripadnici visokog društva, koji se ritualno okupljaju na večerama i iza čije se uglađenosti i besprijekornosti kriju ljudske mane i nesavršenosti.

Film, nagrađen Oscarom, premijerno je prikazan 1972. godine i satira je koja nemilosrdno kritizira licemjerje i monstruozne moralne zločine buržoaskih tendencija. Danas je kultni film, koji i dalje oduševljava publiku diljem svijeta.

Scenograf predstave je Žorž Draušnik, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a autor video materijela Marin Lukanović.

U predstavi sudjeluju Dmitri Andrejčuk, Svetlana Andrejčuk, Oxana Brandiboura, Antonija Družeta, Benjamin Duran, Tena Ferić, Zoran Jakšić, Marta Kanazir, Kristina Kaplan, Andrei Köteles, Irina Köteles, Vitali Klok, Cristina Lukanec, Deana Marčić, Danijela Menkinovski, Laura Orlić, Svetlana Rasskazova, Paula Rus, Svebor Zgurić, Tanja Tišma, Marta Voinea, Sabina Voinea Vukman, Ashatbek Yusupzhanov i glumci Olivera Baljak, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Davor Jureško, Žarko Radić, Tanja Smoje te orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i solisti Marijana Radić, Anđelka Rušin, Vivien Galletta, Sergej Kiselev, Marjan Nećak i Saša Matovina.

Četvrta dimenzija 'Diskretnog šarma buržoazije' je mirisni doživljaj, a osjetiti je možete na premijeri u subotu, 12. ožujka 2011. u 19.30 sati.