Kazalište MAUZER U ZKM-U

Kako nastaju hrvatski mitovi?

  • Autor: tportal.hr
  • 16.2.2011 13:18:32
  • 16.2.2011 11:18:48

U Zagrebačkom kazalištu mladih 19. veljače na sceni Miško Polanec premijerno će biti izvedena predstava 'Mauzer' u režiji Boruta Šeparovića

Riječ je o projektu inspiriranom 'Grobnicom za Borisa Davidoviča' Danila Kiša i 'Mauzerom' Heinera Müllera. Mauzer je prazno ime, preuzeto od naziva omiljenog revolvera iz doba Oktobarske revolucije, a predstavlja pseudonim revolucionara, simbol svih osoba čiji je pravni i povijesni status izbrisan.

'Predstava 'Mauzer' koncentrira se na problem biografije kao konstrukta i kao potencijalnog mita. Ona razmatra biografiju kao kombinaciju fikcije i fakcije. Na temelju određenih činjeničnih podataka nadograđujemo fikciju, pa bih je žanrovski odredio kao pseudodokumentarno kazalište', objasnio je redatelj i autor koncepta Borut Šeparović dodajući da djelo propituje granicu fikcije i stvarnosti te da je riječ o svojevrsnom kazališnom CSI-ju koji istražuje konstrukciju hrvatskih mitova.

Glumci Jadranka Đokić, Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo i Frano Mašković preuzimaju uloge moderatora izvedbe, uporno izbjegavajući posuditi liku svoje lice i glas. Obrisi biografije tako se postupno stvaraju kao kolektivni napor glumaca i svih sudionika predstave. U vlastitom (ne)poznavanju sadržaja oni nude materijal od kojeg grade svoju scensku izvedbu.

Dramaturg predstave je Goran Ferčec, asistent dramaturga Ivana Đula, a kostimografkinja Doris Kristić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još