DOIASHVILI U GOSTIMA

'Život lude' premijerno u Rijeci

20.01.2011 u 14:39

Bionic
Reading

Premijera predstava 'Život lude' poznatog gruzijskog redatelja Davida Doiashvilija bit će izvedena 22. siječnja s početkom u 19.30 sati na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca

Trenutačno najpoznatiji gruzijski redatelj David Doiashvili koji je prošle godine osvojio riječku publiku na Međunarodnom festivalu malih scena svojim 'Macbethom' priveo je kraju predstavu 'Život lude' prema pričama Ryũnosuka Akutagawe u koprodukciji riječkog HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatra Rijeka.

David Doisahvili

Tridesetdevetogodišnjem redatelju Davidu Doisahviliju opus japanskog pisca Ryunosuka Akutagawe trajna je preokupacija. Upravo je prema njegovim pričama 'Život lude' (1927.), 'Krist u Nankingu' (1920.), 'Jashūmon' (1918.), 'Razgovor u mraku' (1927.), David Doiashvili postavio predstavu u Tbilisi Mikhail Tumanishvili Film Actor’s Theatreu 1994. godine koja je ujedno označila sretan početak njegove redateljske karijere.

Danas, 17 godina poslije, na riječkim će kazališnim daskama uprizoriti iste te poznate Akutagawine priče ali s nove točke gledišta.

'Smatram da je 'Život lude' predstava o životu, o samoći te o tome kako u životu treba uživati. Govori o onome što je najvažnije u ljudskom životu', poručio je Doiashvili.

U predstavi glume Damir Orlić, Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Andreja Blagojević i Edita Karađole te Igor Kovač. Scenograf i kostimograf je Giorgi Lapiashvili, autor glazbe Nikoloz Memanishvili, a koreografiju potpisuje Konstantin Purtseladze.

Sedam glumaca interpretirat će sedam različitih likova koji su u neprestanoj potrazi za istinskim značenjem bivstvovanja, koji su u potrazi za odgovorima na pitanja poput: može li se vjerovati u čuda i postoji li uopće nada?

Reprizne izvedbe 'Života lude' su na programu 24., 25. i 26. siječnja te 1. i 2. veljače 2011. godine.