AMBICIOZNI PLANOVI

Sanja Nikčević na čelu kazališnih kritičara

24.12.2010 u 18:49

Bionic
Reading

Teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević izabrana je za predsjednicu Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a na toj je dužnosti naslijedila Igora Mrduljaša, izvijestilo je to društvo

Kao neke od prioritetnih tema iz programa o kojima je bilo riječi na izbornoj skupštini tog društva, Sanja Nikčević istaknula je pokretanje strukovne nagrade za životno djelo s obzirom na to da takve nagrade još nema.

Dogovoreno je da ćemo pokrenuti nagradu koja bi se dodjeljivala svake dvije godine 13. travnja, na dan kada je 1840. objavljena prva kazališna kritika o predstavi na hrvatskome jeziku, rekla je Sanja Nikčević. Riječ je o tekstu Dimitrija Demetra o predstavi 'Juran i Sofija' Ivana Kukuljevića Sakcinskog, objavljenom u 'Danici ilirskoj', dodala je. S obzirom na to klasične konferencije za novinare o premijernim predstavama više nisu medijski zanimljive, planiramo pokrenuti tribine o novim premijerama na kojima bi se na zanimljiv način obradio širi problem o kojemu govore pojedini komadi, najavila je Nikčević.

Po njezinim riječima, članovi Hrvatskog društva kazališnih kritičara razgovarali su i o pokretanju strukovnog časopisa, oživljavanju teatrologijske biblioteke i pokretanju kritičarske nagrade za kazališno ostvarenje.

Za članove Upravnog odbora izabrani su Ljubica Anđelković, Igor Mrduljaš, Boris B. Hrovat i Igor Ružić, Nadzornog odbora Tajana Gašparović, Helena Peričić i Lidija Zozoli te za članove Časnog suda Antonija Bogner, Dubravka Lampalov i Mira Muhoberac.

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa ima 54 aktivna člana te dvanaest članova u mirovini.