Kazalište O SUKOBU TIJELA I DUHA

Premijera predstave 'Duh' u Gavelli

Predstava 'Duh' američke dramatičarke Margaret Edson, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca, priča o sveučilišnoj profesorici koja suočena s dijagnozom neizlječive bolesti propituje pitanje vlastite smrtnosti, premijerno će se izvesti večeras u kazalištu Gavella

Svoju prvu dramu Margaret Edson napisala je potaknuta iskustvom rada u bolnici na odjelu oboljelih od neizlječivih bolesti. Tekst je praizveden 1995. u Kaliforniji, a tri godine kasnije premijeru je imao u New Yorku, nakon čega je autorica dobila Pulitzerovu nagradu.

Drama 'Duh' na mnogo je mjesta ironičan, često i humoran tekst koji sukob 'tijelo-duh' dovodi do ekstrema, stoji u najavi predstave. Kako je njemački redatelj Claus Peymann rekao, kazalište je mjesto koje slavi Dobro, Istinito i Lijepo, a vjerujemo da će glumci kazališta Gavella u 'Duhu' prikazati i pokazati kako još ima dobrote, istine i ljepote, dodaje se.

Glavna junakinja komada, Vivian Bearing koju glumi Anja Šovagović Despot, sveučilišna je profesorica čija su specijalnost soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno bavi i smrću. Nakon što dobije dijagnozu, sve što joj je dotad davalo sigurnost, sada pokazuje svoju nemoć.

U predstavi glume još Dražen Kuhn, Sven Šestak, Perica Martinović, Ingeborg Appelt, Dragoljub Lazarov, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković i Damir Klarić. Tekst je preveo Tomislav Kuzmanović, scenografiju potpisuje sam redatelj, a kostimografiju Leo Kulaš.

Margaret Edson
(Washington, 1961.) magistrirala je englesku književnost, a nakon 'Duha' napisala je samo još jednu dramu 'Zadovoljni', o country-gospel radiju u Kentuckyju. Uz književnost je radila različite poslove, od prodavačice bicikala, učiteljice engleskog jezika, godinu dana je provela u dominikanskom samostanu u Rimu, a sada radi kao voditeljica vrtića u Atlanti. Po njezinoj drami 'Duh' snimljen je i film s Emmom Thompson u glavnoj ulozi čime je potvrđena vrsnoća i univerzalnost teksta.

Slovenski redatelj Samo M. Strelec u 'Gavelli' je režirao predstavu 'Četvrta sestra' Janusza Glowackog.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još