Kazalište ČOVJEK KOJI JE SPASIO EUROPU

Medvešek zaključio trilogiju Šoljanovim tesktom

  • Autor: tportal.hr
  • 16.12.2010 11:57:59
  • 16.12.2010 11:46:56

Predstava 'Čovjek koji je spasio Europu' Zagrebačkog kazališta mladih novi je autorski projekt Renea Medvešeka zamišljen kao treći dio trilogije koju sačinjavanju predstave 'Vrata do' i 'Najbolja juha! Najbolja juha!'.

Predstava je nastala po kultnoj radio drami Antuna Šoljana 'Čovjek koji je spasio Nizozemsku', a premijerno će biti izvedena 21. prosinca.

Jedna nizozemska legenda pripovijeda o dječaku Pieteru koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio grad Haarlem od poplave. Pieter svojim požrtvovnim činom simbolizira vječnu nizozemsku borbu protiv mora. Antun Šoljan je na temelju ove legende napisao radio dramu 'Čovjek koji je spasio Nizozemsku' u kojoj jedan Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponavlja isti hrabri čin i svojim junačkim djelom dospijeva u fokus hrvatske, ali i nizozemske javnosti.

Zgode i nezgode gastarbajtera Mate na duhovit i pronicljiv način progovaraju o čitavom nizu tema koje su danas, u vrijeme kad se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju i kad se postavlja pitanje njezina mjesta i uloge u toj velikoj ekonomskoj i kulturnoj zajednici, još aktualnije nego u vrijeme nastanka ovog Šoljanovog djela koje je prevedeno na desetak svjetskih jezika i izvođeno na brojnim svjetskim radio-postajama.

Predstava 'Čovjek koji je spasio Europu' je treći dio trilogije koju sačinjavaju predstave 'Vrata do' i 'Najbolja juha! Najbolja juha!' - trilogije koja se bavi sudbinama stvarnih i izmišljenih 'marginalaca' progovaraju o pitanjima hrvatske, a ujedno i europske današnjice, ne zaobilazeći pri tom perspektive bliske i daleke nam, usprkos svemu, zajedničke prošlosti i budućnosti.

Predstavu izvodi KUD 'Gastarbajter' sastavljen od glumaca Zagrebačkog kazališta mladih Gorana Bogdana, Nataše Dorčić, Suzane Nikolić, Barbare Prpić, Marice Vidušić Vrdoljak Milivoja Beadera, Petra Leventića, Mara Martinovića i Filipa Nole, te članova Cinkuša.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još