DANI FILMA NA DUNAVU

'Horvatovi' Arsena Oremovića otvorili Vukovar film festival

25.08.2015 u 09:02

  • +6

Otvoren 9. Vukovar film festival - festival podunavskih zemalja

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić

Bionic
Reading

Projekcijom kratkoga filma „Horvatovi“ redatelja Arsena Oremovića i njemačkoga dugometražnog igranog filma „Dok smo sanjali“ redatelja Andeasa Dresena, u ponedjeljak navečer je na terasi Agencije za vodne putove u Vukovaru svečano otvoren 9. Vukovar film festival (VFF)

Na tome filmskom festivalu podunavskih zemalja do 29. kolovoza bit će prikazano 84 filma podijeljenih u 11 kategorija od kojih su tri natjecateljskog karaktera – dugometražni igrani film (osam filmova), kratkometražni igrani film (osam filmova) i dokumentarni film (15 filmova).

Otvarajući festival zamjenica vukovarskog gradonačelnika Marija Budimir istaknula je da je Vukovar ponosan domaćin filmskoga festivala kojim „šaljemo poruku kulture, dijaloga i prihvaćanja drugačijeg“.

Pozdravljajući svečani skup u ime Vlade RH zamjenik ministra kulture Alen Kajmović među ostalim je naglasio da je na inicijativu Ministarstva kulture VFF dobio prestižnu oznaku kulturnog projekta u europskoj strategiji za podunavsku regiju.

Pozdravne riječi uputila je i zamjenica francuskog veleposlanika u RH Clelia Chevrier naglasivši da ove godine u okviru projekta „Randez vous“ surađuje Ferstival Francuske u Hrvatskoj i Vukovar film festival te će u Vukovaru biti prikazano šest francuskih filmova, ali i izložba fotografija „Glumice“ svjetski poznate fotografkinje Kate Barry, prerano preminule kćeri glumice i pjevačice Jane Birkin i skladatelja Johna Barrya.

Pozdravne riječi uputili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te direktor festivala Igor Rakonić.

Paralelno s događanjima na prostorima Agencije za vodne putove u Perivoju dvorca Eltz večeras je prikazan britanski film „45 godina“ sa izvrsnim ulogama Charlotte Rampling i Toma Courteneya koji su na ovogodišnjem berilnskom filmskom festivalu dobili nagrade za najbolje glumce.

Tijekom šest festivalskih dana filmovi će biti prikazivani na četiri lokacije u Vukovaru i to na terasi Agencije za vodne putove, dvorcu Eltz, Cinestaru kao i na Vukovarskoj adi, potom i u kinu u Borovu naselju, na lokaciji novootvorenoga Muzeja vučedolske kulture te u Centru znanja u Vinkovcima i Centru kulture u Valpovu.

O najboljim kratkometražnim i dugometražnim filmovima na 9. VFF odlučivat će tročlani žiri kojega čine redatelj Pjer Žalica, glumica Areta Ćurković i filmski kritičar Igor Saračević dok žiri dokumentarnoga filma čine redateljica i producentica Dana Budisavljević, novinar i urednik Robert Tomić Zuber kao i urednička legenda HTV-a Đelo Hadžiselimović.

Ovogodišnji festival obilježit će i četiri filmske radionice (radionica „Od ideje do realizacije“, radionica animiranog filma i dunavska scenaristička radionica i adionica „Svijet u tvojoj ruci“), kao i četiri okrugla stola.

Hrvatsku premijeru sutra navečer u Perivoju dvorca Eltz imat će izvan glavnoga programa novi film Woodya Allena „Nerazuman čovjek“, a dan poslije hrvatsku će premijeru na istome mjestu imati i film Mattea Garronea „Priča nad pričama“.

Nakon filmskih projekcija u kasnim noćnim satima za sve one željne partyjanja na terasi Golubica malla tijekom svih šest večeri održavat će se koncerti popularnih DJ-eva.