POBJEDA TOLERANCIJE

Politika na Oscarima: Kimmel žestoko provocirao Trumpa

27.02.2017 u 11:38

Bionic
Reading

Ovogodišnji Oscari htjeli su dokazati samo jedno - nije Amerika ono što jest Donald Trump. Naime, prošle godine podigla se prašina kako je najvažnija filmska ceremonija rasistička, afroamerički glumci zakinuti su s nagradama, glase su tada bile mnoge holivudske zvijezde. Ove godine Akademija je svima htjela dokazati da su u krivu. Viola Davis, Barry Jenkins i Mahershala Ali dobitnici su Oscara, a Jimmy Kimmel dao je sve od sebe da pokaže Trumpu što danas misli o njemu Hollywood.

'Hvala vam gospodine Trump, dodjelu Oscara večeras gleda 225 zemalja koje nas mrze. Sjećate li se prošle godine kad su Oscari proglašeni rasizičkim. Toga više nema. Zahvaljujući vama, poručio je Kimmel u svom govoru otvaranja 89. svečane dodjele filmskih nagrada Oscar. Kako je američki predsjednik sklon izražavanju svog mišljenja na Twitteru Kimmel je iskoritio i taj način da izazove njegovu reakciju poslavši mu s pozornice dva twitta. U kasnijem izlaganju Kimmmel je ozbiljnijim tonom poručio kako je SAD više nego ikad u povijesti podijeljena zemlja. 

'Amerika bi opet bila velika kad bi s ljudima koji ne razmišljaju drugačije  vodili pozitivan razgovor. U centru pažnje Kimmelovog govora našla se i Meryl Streep koju je, prisjetivši se Trumpove uvrede glumici, nazvao 'precijenjenom zvijezdom' sa čak 20 nominacija za Oscara. Dodao je kako će predsjednik SAD-a tijekom sutrašnjeg dana zasigurno izraziti svoje mišljenje o ovogodišnjoj dodjeli Oscara kao što ga je  izrazio i kad se o njemu govorilo na dodjeli Zlatnih globusa.

jimmy kimmel oscar 2017. Autor: youtube

Zanimljivo je da su ovogodišnji dobitnici najvažnijih Oscara afroamerički glumci, Viola Davis i Mahershala Ali koji je prvi glumac muslimanske vjere koji je osvojio Oscara. 

Nema tog kritičara koji nije progonozirao kako će najbolji film biti 'La La Land' Damiena Chazelle jer je nostalgična posveta Hollywoodu priča koju Akademija neće ignorirati. No, dogodilo se veliko iznenađenje pa je filmom godine proglašen Jenkinsov 'Moonlight' koji u prvi plan stavlja težak život pripadnika manjina u SAD-u. 

Da priča bude zanimljivija najboljim stranim filmom proglašen je 'The Salesman' Iranca Asghara Farhadija koji htio biti na dodjeli upravo zbog novog Trumpovog zakona što je i naglasio u svojoj pisanoj poruci zahvale.

'Čast nam je osvojiti ovu vrijednu nagradu po drugi puta. Nisam došao na dodjelu iz poštovanja prema državljanima moje zemlje i ostalih šest zemalja čijim stanovnicima je zabranjen ulazak u Ameriku, napisao je slavni iranski redatelj. Mnogi su nagrađeni sinoć u svojim govorima zahvale pozvali na toleranciju, a meksički glumac Gabriel Garcia Bernal imao je samo jednu poruku - ja sam protiv bilo kakvog zida koji će nas podijeliti!  

Oscar 2017. The Salesman Autor: youtube