'MAJKE I KĆERI'

Filmovi o složenim obiteljskim odnosima na ZagrebDoxu

22.02.2017 u 16:15

Bionic
Reading

'Majke i kćeri', poseban program ovogodišnjeg ZagrebDoxa donosi četiri filma koji svaki na svoj način pokazuju kako su odnosi s onima koje najviše volimo često i najsloženiji, osobito kada su u pitanju dvije generacije žena u jednoj obitelji

Nagrađivani poljski redatelj Pawel Lozinski u Zagrebu će se predstaviti filmom 'Ti nemaš pojma koliko te volim', nastalim na psihoterapijskim sesijama mlade žene i njezine majke tijekom kojih one polako otkrivaju teške slojeve kojima su se zaštitile. 

Lozinski, nagrađivani redatelj, scenarist i producent dokumentarnih i igranih filmova bit će na projekciji 3. ožujka, tijekom ZagrebDoXXL proširenog razgovora na kojemu će sudjelovati i psihoterapeutkinja Ljiljana Bastaić. 

'Taj čvrsto strukturirani dokumentarni film odvija se između četiri zida, ali nas vodi na fascinantno putovanje u unutrašnjost ljudskog uma, ponekad mračnog, ponekad toplog, uvijek poznatog', ističe se u najavi festivala. 

Na trinaesto izdanje ZagrebDoxa dolazi i poljska autorica Julia Staniszevska, koja će 27. veljače predstaviti svoj film 'Tri razgovora o životu', u kojemu se baka i majka ideološki sukobljavaju oko stava o umjetnoj oplodnji, što ima dodatnu težinu s obzirom da su joj dva unuka rođena zahvaljujući toj metodi. 

Osim u program 'Majke i kćeri' filmovi 'Ti nemaš pojma koliko te volim' i 'Tri razgovora o životu' uvršteni su u međunarodnu konkurenciju festivala. 

Na temu se nadovezuje i novi film Sanje Šamanović 'Nasljeđe' koji će redateljica predstaviti nakon projekcije, 4. ožujka. To je priča o majci i kćeri koje su prisiljene ponovno živjeti zajedno, a njihove dnevne, naizgled posve banalne rutine praćene su razgovorima kroz koje 'sve manje izbija tuga, a sve više naslijeđena snaga kojom jedna drugu guraju naprijed'.  

Kolumbijska redateljica Clare Weiskopf u dokumentarcu 'Amazon' na temelju vlastitog životnog iskustva traga za odgovorom na pitanje što ženu čini dobrom majkom. Naime, njezina je majka napustila obitelj kada je redateljica imala jedanaest godina te pobjegla u kolumbijsku prašumu u potrazi za vlastitim identitetom. Trideset godina kasnije, kada je ostala trudna, odlučuje se suočiti sa svojom majkom, izliječiti rane iz djetinjstva i odrediti se prema majčinstvu na svoj način. 

Amazona

Clare Weiskopf, koja se istaknula svojim novinarskim radom, više od deset godina obrađuje različite društvene teme, od oružanog sukoba u Kolumbiji do širenja glazbenog žanra cumbia u Latinskoj Americi i Europi, a 'Amazona' je njezin debitantski dugometražni dokumentarni film.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, prikazat će od 26. veljače do 5. ožujka u svim dvoranama novouređenog kina Kaptol Boutique Cinema, više od 120 filmova koji donose presjek recentne svjetske dokumentarističke produkcije, ali i prikaz suvremenog društva.