KINOKINO FESTIVAL

Filmom 'Goonies' otvoren drugi Međunarodni filmski festival za djecu

21.02.2017 u 21:21

Bionic
Reading

Jednim od najpopularnijih dječjih filmova, 'Goonies' Richarda Donnera iz 1985., u utorak je u punoj dvorani zagrebačkog kina Europa počelo drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, koje je sve do 26. veljače pripremilo odabrane filmove za buduće filmofile

Festival je otvorilo dvoje glumaca iz hrvatskih filmova u programu, Marko Tocilj - Koko iz 'Uzbune na Zelenom Vrhu' i Cvita Viljac - Anka iz istoimenog filma. Direktorica festivala Selma Mehadžić rekla je u ime organizatora, Zagreb Film Festivala i kina Europa, kako je KinoKino Festival jedan od njihovih najdražih projekata jer se radi za djecu, najiskrenije gledatelje i kritičare, buduće filmofile.

U projekciju filma, koji je više od trideset godina zanimljiv djeci, gledatelje je uveo filmolog Nikica Gilić, opisavši ga kao djelo nastalo u kombinaciji uvijek popularnih piratskih filmova i filma za djecu.

'Ti mali socijalno neprilagođeni junaci na margini društva, iako su pritisnuti bešćutnim svijetom odraslih, trude se naći neki svoj smjer, a nalaze ga u pustolovinama i svijetu koji su stvorile knjige i filmovi', ustvrdio je Gilić, dodavši kako je ta filmska priča toliko dugotrajna i moćna da se može prenositi iz stoljeća u stoljeće.

U idućih pet dana festival, koji nastoji drugačijim doživljajem odlaska u kino privući nove generacije publike, izmjenjivat će na velikom platnu kina Europe tridesetak filmova dugog i kratkog metra, a za nagrade se natječe osam recentnih naslova.

Program ovogodišnje konkurencije održava se u znaku filmskih obrada kultnih dječjih romana koji već generacijama ne silaze s popisa najomiljenijih, kao i junaka koji na različite načine pokušavaju spasiti svijet.

U konkurenciji je i hrvatski 'Uzbuna na Zelenom Vrhu' u režiji Čejen Černić, svojevrsni prednastavak hit-serijala utemeljenog na popularnim romanima Ivana Kušana o malom detektivu Koku, te njemački film 'Timm Thaler: dječak koji je prodao svoj osmijeh' Andreasa Dresena, adaptacija istoimene dječje knjige Jamesa Krüssa. Neposredno uoči početka službene kinodistribucije festival donosi još jedan hrvatski film nastao na temelju književnog predloška - 'Anku' Dejana Aćimovića, snimljenu prema romanu 'Anka Brazilijanka' Mate Lovraka.

Tu su i švedski film 'Moje grčko ljetovanje' redateljice Lise James Larsson o kretskoj avanturi dječaka iz Stochkolma, 'Najbolji špijun' nizozemskog majstora filmova za djecu Pietera van Rijna, 'Fannyno putovanje' francuske redateljice Lole Doillon, temeljen na stvarnim događajima, i indijski 'Badminton' Mehrana Amrohija. Nizozemski film 'Dan kada je moj otac postao grm' Nicole van Kilsdonk snimljen je u koprodukciji s Hrvatskom, a u njemu se pojavljuju i domaći glumci Jan Kerekeš i Hrvojka Begović.

Filmovi se natječu za KinoKino nagradu za najbolji film profesionalnog žirija, KinoKino nagradu za najbolji film prema odluci dječjeg žirija, a dodjeljuje se i Nagrada publike te posebna priznanja. Izvan konkurencije, na zatvaranju festivala, prikazat će se francuski film Claudea Barrasa 'Moj život kao tikvica', animirana pustolovina o dječaku koji završi u domu za nezbrinutu djecu, a koja konkurira za Oscara

Popratni program za sve generacije - od predškolaraca do odraslih

'Moj prvi odlazak u kino' poseban je filmski blok kratkih igranih i animiranih filmova za predškolski uzrast koji se prvi put susreće s filmovima na velikom platnu. Uz gledanje filmova, djeca mogu sudjelovati u izradi filmskih 'diplomica' koje će ih podsjećati na njihovo prvo festivalsko filmsko iskustvo.

Za odrasle koji prate djecu u kino osmišljen je Program 18+ u u dvorani Müller, u kojoj će se prikazati dva filma, 'Žena kojoj sam čitao' nagrađivanog britanskog redatelja Stephena Daldryja, čemu će prisustvovati i David Kross, jedan od glavnih glumaca u filmu i član žirija, te, pretpremijerno uoči kinodistribucije, novi film jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije, 'Ljeto u Brooklynu' Ire Sachsa. U programu 'Svaki dan otkrivam' u suradnji s HRT-om prikazat će osam filmova kratkoga metra, nastalih u sklopu eurovizijskog projekta Drame za djecu od 10 do 13 godina.

Dva odabrana filmska klasika za djecu predstavit će u programu Klasici s gostima književnica Sanja Pilić i filmolog Nikica Gilić, u okviru kojega se predstavljaju filmovi 'Goonies' i 'Emil i detektivi', nastao prema slavnoj knjizi Ericha Kästnera. Festival ove godine ima dva žirija, tročlani profesionalni, u kojemu su njemački glumac David Kross, redatelj i glumac Mario Kovač te hrvatski ilustrator i redatelj Milan Trenc, kao i peteročlani dječji žiri.

Djeca starija od deset godina moći će sudjelovati u raznovrsnim radioničkim sadržajima, ovladati osnovama pisanja filmske kritike, izrađivati scenarij za film prema literarnom predlošku ili otkrivati skrivene prostore i audiovizualna obilježja vlastitoga grada. Svim generacijama namijenjen je kviz koji će voditi Mario Kovač. Festival organizira kreativni tim Zagreb Film Festivala, a inspiracija je bilo gradsko kino kao multifunkcionalni prostor, u kojem osim kinodvorana svi prostori mogu biti korišteni kao mjesta učenja, druženja, razgovora, razmjene dojmova i zabave.