SPECIJALNE POHVALE

Na Berlinaleu nagrađena dva hrvatska filma

18.02.2017 u 20:19

Bionic
Reading

Oba kratkometražna hrvatska filma koja su sudjelovala u programu ovogodišnjeg Berlinalea, 'U plavetnilo' i 'Ježeva kućica', nagrađena su specijalnim pohvalama od stručnih žirija

'Poruka po kojoj je vlastiti dom vrlo važan je podcrtana kreativnom upotrebom materijala pust. Ono što nas je dodatno oduševilo u ovom stop-motion filmu je i pripovjedačka forma u stihu', stoji u obrazloženju žirija programa Generation Kplus dodjeli specijalne pohvale kratkometražnom animiranom filmu 'Ježeva kućica' hrvatsko-kanadske autorice Eve Cvijenović.

Istu nagradu, specijalnu pohvalu, dobio je i kratkometražni film 'U plavetnilo' Antonete Alamat Kusijanović koji je prikazan u sklopu programa Generation 14plus.

'Specijalna pohvalu dodjeljujemo filmu koji pokazuje složenost procesa odrastanja dok su u isto vrijeme njegovi likovi svojim očekivanjima i čežnjama suprotstavljeni dramatičnom obalnom krajobrazu', stoji u obrazloženju dodjele nagrade filmu 'U plavetnilo'.

Film 'Ježeva kućica' nastao je u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija. Film vjerno slijedi književni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika - narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (iz Twin Peaksa), a francuske glumica France Castel.

Glazbu za film 'Ježeva kućica' napisao je Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, koji su s redateljicom i modelirali lutke. Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona


Kratkometražni igrani film 'U plavetnilo' priča je o odrastanju u čijem je središtu trinaestogodišnja djevojčica koja se, bježeći od obiteljskog nasilja, s majkom vraća na idilični otok gdje je provela djetinjstvo. Žarko se želi ponovno zbližiti s nekadašnjom najboljom prijateljicom, kojoj više nije toliko važna kao nekad.

Producenti filma su Motion i Blade Production, a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu prošlogodišnjeg programa Berlinale Talents.

Glavne nagrade Berlinalea dodjeljuju se u subotu, 18. veljače, a festival završava u nedjelju, 19. veljače, danom rezerviranim za široku publiku.