VELIK USPJEH

Svjetske premijere hrvatskih filmova na Berlinaleu

08.02.2017 u 17:23

  • +5

Animirani film Ježeva kuća

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bonobo studio

Bionic
Reading

Na prestižnom Berlinskom filmskom festivalu, koji se održava od 9. do 19. veljače, svjetske će premijere imati i dva hrvatska kratkometražna filma. Riječ je o filmu Antonete Alamat Kusijanović 'U plavetnilo' te 'Ježevoj kući' Eve Cvijanović

U natjecateljskom programu 'Generation', koji se održava u sklopu Berlinskog filmskog festivala, prikazat će se i filmovi redateljica Antonete Alamat Kusijanović i Eve Cvijanović. Riječ je o programu posvećenom filmovima koji su tematski i estetski posvećeni djeci i mladima, a koje godišnje posjeti više od 65 tisuća gledatelja. Ove godine predstavit će se 'U plavetnilo' te 'Ježeva kuća', a bore se za nagradu Kristalni medvjedi, ali i novčane nagrade.

Animirani film 'Ježeva kuća' adaptacija je proslavljenog djela Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri govori o važnosti doma, a prikazat će se u cjelini Generation Kplus. Nastao u suradnji vodećeg producenta animiranih filmova, kanadskog Nacionalnog filmskog odbora i hrvatskog Bonobostudija, film vjerno slijedi svoj književni predložak i to na tri jezika - narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh iz serije 'Twin Peaks', a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek, a za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Savjetnik pri izradi lutaka bio je slavni Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona.

Kratkometražni igrani film 'U plavetnilo', koji će se prikazati u sekciji Generation 14plus, priča je o odrastanju u čijem je središtu trinaestogodišnja djevojčica koja se, bježeći od obiteljskog nasilja, s majkom vraća na idilični otok na kojem je provela djetinjstvo. Producenti filma su Motion i Blade Production, a film je kao projekt razvijan na Short Film Stationu u sklopu prošlogodišnjeg programa Berlinale Talents.

Ove godine na toj platformi, namijenjenoj umrežavanju i usavršavanju mladih filmskih profesionalaca, sudjeluje producent Luka Venturin iz produkcijske kuće Sekvenca te jedan od producenata kratkometražnog filma 'Piknik', koji je 2015. osvojio nagradu Europske filmske akademije za najbolji europski kratkometražni film.

Među sudionike ovogodišnjeg programa European Shooting Stars odabrana je Maruša Majer, glavna glumica slovensko-hrvatske koprodukcije 'Ivan'. U sklopu 67. izdanja berlinskog festivala održava se i sajam audiovizualne industrije Europski filmski sajam, na kojem će Hrvatski audiovizualni centar imati svoj štand. Za potrebe promocije izdana je i posebna publikacija 'What's Cooking in Croatia?'.