KINO TUŠKANAC

Filmom 'Gubitnik' počinje Tjedan švedskog filma

23.01.2017 u 15:47

Bionic
Reading

Filmom 'Gubitnik', višestruko nagrađivanim prvijencem Ronnija Sandhala, u ponedjeljak počinje Tjedan švedskog filma u zagrebačkom kinu Tuškanac, koji donosi većinom premijerne naslovi fokusirani na intrigantne, zanimljive, slojevite pa i provokativne ženske priče i sudbine

U okviru ciklusa novog švedskog filma do 31. siječnja prikazat će se još četiri igrana filma, među kojima je i drama 'Čudo u Viskanu' Johna Olssona o zategnutim odnosima u otuđenoj obitelji čiji posvađani članovi žive na različitim obalama rijeke.

Film 'Mlada Sophie Bell' Amande Adolfsson govori o ženskom prijateljstvu, o dvije djevojke koje nakon diplome maštaju o drugačijem i boljem životu te planiraju selidbu u Berlin.

Tu su još fantastični horor 'Krug' Levana Akina te srednjoškolska glazbena drama 'Mi smo najbolje' Lukasa Moodyssona iz 2013. godine, ovjenčana s čak 15 nagrada.

Kao jedini dokumentarac u ciklusu, prikazat će se 'Astrid' o spisateljici za djecu Astrid Lindgren, autorici Pipi Duge Čarape, što je zapravo filmski sažetak trodijelne dokumentarne serije posvećen toj proslavljenoj švedskoj književnici.

Film je postigao veliku gledanost u Švedskoj isto kao i redateljičin prethodni film 'Palme', o tragično preminulom švedskom premijeru Olofu Palmeu koji je prije par godina bio prikazan u 'Tuškancu', uz gostovanje redateljice Kristine Lindstroem.

Program donosi i nagrađivanu švedsku komediju 'Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor' Felixa Herngrena, utemeljenu na pripovijetci Jonasa Jonassona.

'Za razliku od većine svjetskih kinematografija, u kojima su žene i njihove storije u dobroj mjeri zapostavljene i iza i ispred kamere, no ipak više u redateljskom stolcu, u skandinavskim državama rodna je ravnopravnost znatno zastupljenija i vidljivija', ustvrdio je u najavi ciklusa filmski kritičar Josip Grozdanić.

'Nije riječ samo primjerice o tome da su protagonistice najuspjelijih švedskih i danskih TV-serija tijekom posljednjeg desetljeća – Borgena, Ubojstva, Mosta, Obiteljskog bremena i Nasljednika – redom energične i osebujne žene, te da je i najslikovitija literarna junakinja Lisbeth Salander iz Larssonove trilogije Milenij također takva, već ondje, osobito u Švedskoj, žene ostvaruju i najveću 'vidljivost' u redateljskom stolcu, a u tom smislu na bolje je krenulo od 2011. kada je na čelo Švedskog filmskog instituta došla Anna Serner', dodao je.