UZBUNA NA ZELENOM VRHU

'Zašto djeca vole Koka? Prijateljstvo je bezvremenska pojava'

23.01.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Ususret zagrebačkoj premijeri najnovijeg hrvatskog dječjeg filma 'Uzbuna na Zelenom vrhu' o Kušanovu junaku Koku popričali smo s redateljicom filma Čejen Černić, kojoj je ovo prvi dugometražni film, scenaristicom Hanom Jušić i producenticom Ankicom Jurić Tilić. Ovo je veliko finale serijala filmova o Koku, novog nastavka neće biti, ali zato uzbuđenja, straha i suza u 'Uzbuni' neće nedostajati, poručila je redateljica

Prije šest godina kad je snimljen prvi film o Koku, junaku Kušanovih romana, popularnost koju je 'Koko i duhovi' u režiji Daniela Kušana postigao kod publike značila je i veliki povratak domaćeg dječjeg filma na velika platna. Četvrti nastavak 'Uzbuna na Zelenom vrhu' koji 26. siječnja stiže u hrvatska kina režirala je Čejen Černić. Trema pred premijeru je velika, priznaje redateljica.

'Kada bi trema bila mjerljiva nekim instrumentom - mislim da bi se u najmanju ruku pokvario, ako ne i eksplodirao', kaže Čejen. Kao asistentica režije bila je uključena u stvaranje prijašnjih filmova o Koku. Popularnost Kušanovog junaka, unatoč vremenskom odmaku od tehnološke revolucije koju živimo, ne iznenađuje ju.

'Prije svega Ivan Kušan napisao je odlične romane, zatim su Daniel Kušan i Hana Jušić napisali odlične adaptacije tih romana. Zapravo se radi o tome da su emocije bezvremenska pojava koju svi prepoznajemo, bez obzira na dob i upravo je u tome ključ kada su u pitanju filmovi o Koku. Ti filmovi jednostavno bude osjećaje. Uz to, vjerujem da je djeci super moći se identificirati s likovima koji pripadaju njihovu govornom području i tu su im negdje nadomak ruke', objašnjava. Rad s djecom glumcima, kaže, nikad nije dosadan, na snimanju je bilo puno izazova i puno radosti.

'Uživali smo raditi ovaj film, nadam se da ćete publika uživati gledajući ga. Sa sigurnošću mogu reći da je 'Uzbuna' uzbudljiv film', kaže Čejen. Kao i prethodnici 'Koko i duhovi' (2011.), 'Zagonetni dječak' (2013.) i 'Ljubav ili smrt' 2014.), čiji su redatelji Daniel Kušan i Dražen Žarković, i 'Uzbuna na Zelenom vrhu' nastala je u produkciji Kinorame. Producentica Ankica Jurić Tilić nije sumnjala u uspjeh ni kad se snimao prvi film o Koku.

'Djeca u Koku vide svog junaka bez obzira na vremenski odmak, on je pravi junak od krvi i mesa, ima tisuću krasnih osobina, ali i neke mane, životan je i istinit, zato je jednako svjež pedesetih, osamdesetih i danas. Osim Kokova karaktera, bitan je faktor privlačnosti i tema prijateljstva – prijateljstvo je zaista nevjerojatno važno. Svi imamo to iskustvo, a djeca ga osobito intenzivno proživljavaju. To je isto vjerojatno razlog zbog kojeg su romani jednako dobro primljeni svih ovih pedesetak godina', smatra producentica filma. Za one koji se pitaju zašto Danel Kušan nije režirao i posljednji nastavak već je režija povjerena Čejen Černić, evo odgovora.

'Tijekom serijala su se izmijenila tri redatelja jer smo paralelno radili produkciju i razvoj budućeg projekta. Čejen je od prvog filma bila dio našeg tima, radila je kao asistentica režije u prva tri filma, i još važnije – radila je na castingu djece glumaca i odlično je odradila taj posao. Projekt poznaje u dušu i bilo je prirodno da posljednji film ponudimo njoj. Radili smo prije toga i neke njene autorske projekte i pisala je nekoliko scenarija za naše projekte. Jako mi je drago da je i Daniel Kušan, koji je sa mnom pratio sve faze proizvodnje ovog serijala, bio jednako uvjeren kao i mi da je ona pravi čovjek za taj zadatak. Morate u kino pogledati film pa ćete se sigurno složiti s nama', poručuje Ankica Jurić Tilić. Zahvaljujući filmovima o Koku, publika je povratila vjeru u domaći dječji film.

'Postojala je velika praznina u razdoblju od desetak godina prije Koka; mislim da je bio snimljen svega jedan dječji film u tih desetak godina. Sada ih ima daleko više i veseli me činjenica da su gotovo svi snimljeni prema vrijednim naslovima iz hrvatske dječje književnosti. Događa se i ovaj obrnuti put, da djeca pogledaju filmove pa onda potraže na policama knjige po kojima su filmovi nastali i mislim da je to izvrsno.'

A kad je u pitanju scenarij za posljednji nastavak koji je pisala Hana Jušić, ovaj put on ne prati slijepo radnju u knjizi.

'Moram priznati da smo ovaj predložak Čejen i ja dosta mijenjale; budući da se radnja romana odvija na selu neposredno nakon Drugog svjetskog rata, pokušale smo ga malo modernizirati i približiti današnjoj djeci, također pokušali smo krimi zaplet učiniti pogodnijim za film, jer kao u 'Zagonetnom dječaku', mnoge stvari u knjizi progutaš bez razmišljanja, a u filmu djeluju neuvjerljivo. No Kušanovi šarmantni i zapamtljivi likovi ostaju, nadam se, isti', kaže Jušić.

Vjeruje kako su snimili odličan film.

'Čejen je puno dorađivala scenarij, unijela je u njega puno humora i nečeg svog. Također, mislim da smo se izvrsno dopunjavale i njena vizija Koka i prijatelja čini mi se baš onakva kakve sam ih i ja od djetinjstva zamišljala. Baš sam ponosna na nju i na film!' kaže nam Hana.