DOMAĆI AUTORI

Društveno angažirani filmovi u programu Zgrafa

20.01.2017 u 11:29

Bionic
Reading

U sklopu Zgrafa, međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, Udruga 25 FPS sastavila je filmski program za sekciju Eduzgraf, u okviru koje će se u petak u zagrebačkoj Laubi prikazati petnaest vizualno jakih i društveno angažiranih filmova koji se sadržajem i vizualnim jezikom konceptualno nadovezuju na krovnu temu 'Društvene reprize'

Program je podijeljen u četiri filmska bloka osmišljenih kao poglavlja 'Društvena nostalgija?', 'Vizualne refleksije', 'Život s modernizmom' i 'Društvene reprize'.

Svaki od odabranih filmova izravno se referira na dizajnerske radove unutar izložbi Revije i Teme Zgrafa 12, a odabrana su filmska ostvarenja primarno hrvatskih redateljica i redatelja kako bi tom parcijalnom selekcijom razotkrili na koji se način u nacionalnoj produkciji odnosimo prema delikatnim, problematičnim i bitnim temama Društvenih repriza, ističe se u najavi programa.

'Program problematizira i upućuje na važne socijalno-političke teme, kao i nužnost stalnog kreativnog/eksperimentalnog repriziranja i reinterpretiranja koje se događa unutar vizualnog jezika grafičkog dizajna i filma', dodaje se.

Poglavljima 'Društvene nostalgije?', 'Život s modernizmom' i 'Društvene reprize' tematski fokus je na odnosu prema kulturnom naslijeđu socijalizma, prostornoj i vremenskoj memoriji, odnosu prema kolektivnim ratnim traumama te borbom za socijalna prava, a 'Vizualne refleksije' bave se kreativnim eksperimentalnim procesima vizualne naracije.

Prikazat će se filmovi 'Ručak' Ane Hušman, 'Kino Crvena zvijezda' Silvestra Kolbasa, 'Arheo 29' Vladislava Kneževića, 'Pain so light that appears as tickle' Dalibora Barića, 'Pokretni elementi' Marka Tadića, 'Tu tamo' Alexandera Stewarta, 'Dota' Petre Zlonoga.

Tu su i 'Prebivalište praznine' Tanje Deman, 'Novi Južni Zagreb' Darka Fritza, 'Sve, još uvijek, u orbiti' Dana Komljena i Jamesa Lattimera, 'Betonski spavači: Kratki susreti uz jadransku cestu' Saše Bana, 'Miramare' Michaele Müller, 'Presuda' Đure Gavrana, 'Susret' Igora Bezinovića, 'Delta - obilje umjetnosti' Marina Lukanovića.

Program je osmišljen u suradnji s Udrugom 25 FPS, koja se od 2004. bavi kratkometražnim filmom, izdavaštvom, edukacijom u novomedijskoj i filmskoj kulturi, a njezin najvažniji projekt je Festival 25 FPS, Međunarodni festival eksperimentalnog i umjetničkog filma.

Zgraf se u Zagrebu održava trijenalno više od četrdeset godina s ciljem da se najvišoj stručnoj razini propituje položaj dizajna u suvremenom društvu i ističe njegov značaj kao profesije te predstavlja najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija.

Ovogodišnje izdanje traje do 24. siječnja, a održava se na temu 'Društvene reprize' kojom se propituje neprestano ponavljanje grafičkih stilova, kao i njihova suvremena reinterpretacija.

Tu najdugovječniju izložbu grafičkog dizajna na ovim prostorima organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH).