U ZNAKU FILMSKE GLAZBE

Treća filmska večer Ljetopisa donosi 'Priču sa zapadne strane'

16.01.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Povodom novog broja Hrvatskog filmskog ljetopisa (86-87), posvećenog glazbi u filmu, u kinu Tuškanac će u petak 20. siječnja na Trećoj filmskoj večeri biti prikazan film 'Priča sa zapadne strane', a prethodit će mu nastup glazbenog trija i tribina o filmskoj glazbi

'Priča sa zapadne strane' (West Side Story, r: Robert Wise, Jerome Robbins, 1961.) je ekranizacija popularnog brodvejskog mjuzikla koja je nadrasla svoj predložak i postala nezaobilaznim glazbeno-plesnim klasikom sedme umjetnosti.

Partitura Leonarda Bernsteina zavila je slavnu Shakespeareovu melodramu u note nezaboravnih songova kao što su 'America', 'Maria', 'I Feel Pretty', 'Tonight', 'Somewhere' i 'Jet Song', dok ju je koreografija Jeromea Robbinsa rasplesala diljem urbanih vizura New Yorka. Ne čudi stoga da je 'West Side Story' jedan od najnagrađivanijih (pripalo mu je i deset Oscara!) i najomiljenijih mjuzikala svih vremena. Film 'Priča sa zapadne strane' bit će prikazan u Velikoj dvorani kina Tuškanac u 21 sat.

Program Treće filmske večeri Hrvatskog filmskog ljetopisa otvorit će u 19 sati nastup glazbenog trija Pavla Miljenovića koji će u predvorju izvoditi nezaboravne standarde filmske glazbe. Uz izbor pića, posjetitelji mogu uživati u ugodnoj atmosferi i razgovoru o filmu.

U 20.15 sati u Velikoj dvorani na rasporedu je tribina o filmskoj glazbi u kojoj sudjeluje muzikološki, filmološki, dirigentski i pijanistički trio: Irena Paulus, Marijan Tucaković i Nikica Gilić. Bit će riječi o načinima upotrebe i povijesti glazbe u filmu, uglednim hrvatskim i svjetskim filmskim skladateljima, kao i o temama iz aktualnog broja Ljetopisa: soundtracku suvremenih blockbustera, nastupima klasičnih pijanista u igranim i animiranim filmovima, Almodóvarovim vezama s popom i world musicom te žestokim očitovanjima punka na ekranu.