ANIMATEKA

Navala naših filmaša na slovenski festival animiranog filma

01.12.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Međunarodni festival animiranog filma Animateka, koji će se održati od 5. do 11. prosinca u Ljubljani, donosi ove godine i niz filmova sve agilnije domaće animirane produkcije

U utrci za nagrade u natjecateljskom programu srednje i istočne Europe prikazat će se filmovi 'Pokretni elementi' Marka Tadića, 'Planemo' Veljka Popovića, 'Grad duhova' Marka Dješke, 'Dota' Petre Zlonoge, 'Petrova šuma' Martine Meštrović te manjinske hrvatske koprodukcije'Putujuća zemlja' Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova i 'Noćna ptica' Špele Čadež.

Programu 'Slon', u kojem nagradu dodjeljuje dječji žiri, u konkurenciji je 'Voće' Ivana Marka Senjanovića, a u Panorami srednje i istočne Europe, još jednom natjecateljskom programu, filmovi 'Oni žive noću' Gorana Trbuljaka i 'Mutne vode' Ana-Marije Vidaković.

U retrospektivnom programu, koji predstavlja razvoj 3D animacije, po izboru Igora Prassela moći će se pogledati 'Plasticat' i 'Cvijet bitke' Simona Bogojevića-Naratha te 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića.

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a utemeljen je 2004. godine kao nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, današnji programski direktor Animateke.

Ovogodišnja Animateka održavat će se u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Staroj mestnoj elektrani.

'Planemo' Veljka Popovića
'Petrova šuma' Martine Meštrović