FORBESOVA LISTA

Filmovi koji su opako podbacili, a nisu im pomogli ni superheroji

28.11.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Časopis Forbes sastavio je listu komercijalno najneuspješnijih filmova koji su igrali u kinima u 2016. godini. Među deset naslova većina su komedije, no najveći je komercijalni krah ipak pokušaj da se od Mattelove igračke ‘Max Steel’ napravi profitabilan filmski serijal poput ‘Transformera’

Iako se čini da su filmovi o superherojima nepobjedivi na box officeu, najneisplativiji film u 2016. godini pripada baš tom podžanru. Riječ je o ‘Maxu Steelu’ u režiji ne baš poznatog Stewarta Hendlera i s mladim Benom Winchellom u glavnoj ulozi tinejdžera koji se sprijatelji s moćnim izvanzemaljcem. ‘Max Steel’ je zapravo filmska adaptacija bazirana na popularnoj Mattelovoj igrački, koja je koštala nevelikih 10 milijuna dolara, no u svjetskim je kinima zasada zaradila tek poražavajućih 4,4 milijuna.

Forbes
je listu deset najvećih komercijalnih krahova filmske industrije u 2016. sastavio uspoređujući budžete i prihode filmova, uzimajući doduše u obzir samo one naslove koji su u SAD-u prikazivani u više od dvije tisuće kina tijekom vikenda otvaranja, a vrijedi primijetiti da među najgorim flopovima ima najviše komedija.

Na desetom mjestu Forbesove liste je komedija ‘Masterminds’, koja je koštala 25 milijuna dolara, a zaradila tek 22 milijuna. Deveti je kod kritičara većinom dobro primljeni ‘Snowden’ Olivera Stonea Jospehom Gordon-Levittom u glavnoj ulozi, koji je koštao 40 milijuna, a zaradio samo 34.

Osma je nova komedija Sashe Barona Cohena ‘The Brothers Grimsby’, koja nije uspjela ponoviti uspjeh legendarnog ‘Borata’. ‘The Brothers Grimsby’ zaradili su 28 milijuna dolara uz budžet od 35 milijuna.

Još jedna komedija je na sedmom mjestu najvećih flopova: ‘Whiskey Tango Foxtrot’ s popularnom Tinom Fey u glavnoj ulozi. No ova ratna komedija, koja opisuje istinite doživljaje američke novinarke u Afganistanu, očito nije našla publiku te je zaradila 24 milijuna, dok je na produkciju potrošeno 35 milijuna dolara. Sličan je i komercijalni rezultat komedije ‘Keeping Up With The Joneses’, koja je na box officeu utržila 26 milijuna, no koštala je 40 milijuna.


Crtani film ‘Ratchet & Clank’ imao je skroman budžet od 20 milijuna, no uspio je zaraditi tek 11, čime je došao na peto mjesto Forbesove liste, dok je na četvrtom mjestu adaptacija hit romana ‘Ponos i predrasude i zombiji’. Ova horor-komedija, koja spaja klasik Jane Austen i zombije, koštala je 28 milijuna dolara, a zaradila samo 16.

Na trećem je mjestu još jedna komedija, konkretno ‘Popstar: Never Stop Stopping’ s Andyjem Sambergom u glavnoj ulozi, koja je koštala 20 milijuna, a zaradila 9,5 milijuna.

Od kritike dobro ocijenjena ratna drama ‘Free State of Jones’ s oskarovcem Matthewom McConaugheyjem u glavnoj ulozi zauzima drugo mjesto liste najvećih komercijalnih promašaja 2016. godine. Unatoč omiljenom glavnom glumcu i režiseru Garryju Rossu, koji je već snimio hitove kao što su ‘Seabiscuit’ i ‘Igre gladi’, ‘Free State of Jones’ zaradio je u kinima samo 23 milijuna dolara, dok je produkcijski budžet iznosio 50 milijuna.

Ipak, najgori po povratu uložene investicije u postocima je već spomenuti ‘Max Steel’ sa zaradom od četiri milijuna dolara.

Forbes zaključuje da komercijalni neuspjeh nekog filma ne znači automatski da je on kvalitativno loš te da u tome ulogu igraju i faktori poput marketinga ili loše izabranog datuma za početak prikazivanja. Zanimljivo je i da su se komercijalno najneisplativijima pokazali filmovi malih i srednjih budžeta, dok spektakli koji koštaju više od 100 milijuna dolara ipak uspijevaju - bez obzira na kvalitetu - ostvariti zaradu ili barem pokriti troškove produkcije.