USKORO U KINIMA

Tportal vam donosi neobjavljene isječke iz filma Hane Jušić

14.11.2016 u 14:05

Ne gledaj mi u pijat

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Debitantski dugometražni film Hane Jušić 'Ne gledaj mi u pijat', ovjenčan nagradama od Venecije do Tokija, uskoro stiže u hrvatska kina, a tportal vam donosi dosad neobjavljene scene iz njega

Obitelj je zajednica koja često funkcionira poput malog toplog zvjerinjaka - životinjice pružaju jedna drugoj bliskost, sigurnost i brigu, no u tom zagušljivom brloščiću one, upravo zbog te bezuvjetne ljubavi, guše, muče i grizu one koji su im najbliži. 'Ne gledaj mi u pijat' priča je o obitelji koja je takva u još većoj mjeri nego ostale.

Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njezine obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njezina neodgovorna mama (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.

Hrvatski filmski kritičari 'Ne gledaj mi u pijat' svrstali su među ponajbolja ostvarenja u posljednjih deset godina hvaleći prikaz 'tihog, prigušenog terora unutar četiri obiteljska zida' koji 'duboko izlazi iz mediteranske i dalmatinske antropologije i kulture' (Jurica Pavičić), a kritičarka Vittoria Scarpa (Cineuropa) o 'Pijatu' piše: 'Mlada hrvatska redateljica koristi brutalni realizam, začinjen momentima crnoga humora, kako bi naglasila dinamiku unutar disfunkcionalne obitelji, u kojoj su odnosi kompleksni i proturječni i u kojoj usijane rasprave prate izleti i odlazak na sladoled.'

'Ne gledaj mi u pijat' premijerno je prikazan u programu Dani autora (Giornate degli autori) u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Reykjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci). Film je ovjenčan nagradom FEDEORA-e u Veneciji, Posebnim priznanjem u Varšavi, nagradom za režiju u Tokiju te nagradom za najbolji dugometražni film u natjecateljskom programu Meeting point na Seminciju.

Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, autorica nekoliko zapaženih kratkometražnih igranih filmova prikazanih na brojnim filmskim festivalima (Zimica, Terarij, Da je kuća dobra, i vuk bi je imao...). Glavnu ulogu nosi Mia Petričević, diplomirana arhitektica koja ju je prihvatila zbog znatiželje, a uz nju glume Zlatko Burić i Nikša Butijer te poznata kazališna glumica i spisateljica Arijana Čulina, kojoj je ovo debitantska uloga na filmu.

Filmsku ekipu čine i direktorica fotografije Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuća Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija; razvoj i proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar, a proizvodnju Danski filmski institut i nadnacionalni europski fond Eurimages.