USKORO U KINIMA

Marinković: 'Ministarstvo ljubavi' je film o samoći i potrebi da budemo voljeni

31.10.2016 u 13:06

Bionic
Reading

"Ministarstvo ljubavi" dramska je komedija, film o ljudskoj samoći koji govori o tome da je naša potreba da budemo voljeni i da ne budemo sami jača od svih zakona i da je to prirodno, rekao je redatelj Pavo Marinković za Hinu, uoči početka kino distribucije njegova novog filma.

Film prati dvojicu inspektora u potrazi za udovicama hrvatskih branitelja koje krše novi obiteljski zakon prema kojemu gube novčanu naknadu ukoliko žive u izvanbračnoj zajednici, premijerno se prikazuje u ponedjeljak u Cinestaru Branimir Centra, a od 3. studenoga kreće u kino distribuciju.

Marinković film opisuje kao ozbiljnu komediju. "U filmu prevladavaju komične situacije, ali imamo i katarzične momente u kojima sam želio gledatelje dotaknuti, stisnuti za srce", rekao je.

"S obzirom na to da je stil filma realističan, te da humor ne dolazi od prenaglašavanja situacije nego 'iz iščašene zbilje', na način kako to često rade češki filmovi, onda mora postojati i taj ozbiljni moment", dodao je.

Ideju je dobio čitajući članak na teletekstu koji se bavio tada novim obiteljskim zakonom, a u kojemu se novinar na kraju teksta zapitao zar će se udovicama hrvatskih branitelja oduzimati penziju jer žive u izvanbračnim zajednicama s novim partnerima.

"Tu se rodila ideja za film. Naravno, trebalo je vremena da stvorim protagonista koji protiv svoje volje zastupa državu, što je zahvalna pozicija za protagonista", rekao je Marinković.

"Ako još pritom i sam ima probleme u braku, ako u istragama ima partnera koji mu je sušta suprotnost, ako su njih dvojica stalno na putu te ako se i zaljubi u jednu udovicu – mislim da onda imamo pregršt zahvalnih filmskih motiva", dodao je.

Inspektori su Stjepan Perić i Draženu Kühn, a glume još Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Dijana Vidušin, Daria Lorenci Flatz, Nenad Srdelić, Janko Popović Volarić, Matija Prskalo, Ksenija Marinković, Snježana Sinovčić-Šiškov, Hristina Popović, Edita Karađole i drugi.

Marinković kaže kako je pažljivo izabirao glumce "jer je bilo što drugo smrtna presuda za redatelja", a to su obično ljudi čiji rad cijeni i čiji unutrašnji i vanjski materijal odgovara karakteru koji je napisan.

Stjepana Perića opisuje kao talentiranog glumca odlične koji je svojim šarmom i unutarnjom toplinom uspio obraniti lik Kreše kao karaktera koji ne radi uvijek časne stvari, ali s kojim publika mora disati, i na koncu biva nagrađena njegovom preobrazbom.

"Za njegov dobar posao ključni su bili i partneri, povrh svih Dražen Kuehn s kojim se nadopunjavao i koji je nesebično dijelio scene s njime, a naravno i Ecija Ojdanić i Olga Pakalović svojim su mu odličnim poslom pomogle", ustvrdio je.

Film se snimao prošlog ljeta tijekom šest tjedana, na lokacijama oko Drniša, Nacionalnog parka Krka te u Zagrebu.

Premijerno je prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, gdje mu je publika dala visoku ocjenu.

"Činilo mi se da sam kao redatelj ono što sam htio uspio iskomunicirati s gledateljima", napominje Marinković, dodajući kako je isto bilo i na festivalima u Zadru i Benkovcu, te u Montrealu i u Chicagu. "Posve raznorodna publika prima film i bolje nego što sam očekivao", dodao je.

Prikazan je i na festivalima u Londonu te u Sloveniji, gdje je, kao i u Češkoj, već osigurana kino distribucija, a sudjelovat će i na festivalima u Francuskoj i Indiji.

Glavni producent filma je Stanko Babić, tvrtka Telefilm. Poduprli su ga HAVC, Češki filmski centar, HRT i Eurimages.