RUMUNJSKI NOVI VAL

Proslavljeni redatelj Cristi Puiu stiže na ZFF

26.10.2016 u 10:45

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Cristi Puiu gost je ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), koji od samih početaka prati njegov rad, a koji će sklopu programa "Ponovno s nama" prikazati njegov najnoviji film "Sieranevada"

Puiu je stari znanac zagrebačkog festivala - njegov film "Cigarete i kava" na drugom izdanju dobio je nagradu za najbolje kratkometražno ostvarenje, a njegovi kasniji filmovi "Aurora" i "Smrt gospodina Lazarescua", prikazivani su u natjecateljskim programima.

Festival je u sklopu programa "Moj prvi film" na 12. ZFF-u prikazao i njegov niskobudžetni, rijetko prikazivani igrani prvijenac "Roba i lova", kombinaciju filma ceste i sirovo realistične socijalne drame koja je najavila novi specifičan žanr obilježen tranzicijskom stvarnošću postkomunističke Rumunjske.

Cristi Puiu (Bukurešt, 1967.) najprije je studirao slikarstvo na akademiji u Ženevi, no nakon prve godine prebacio se na studij filmske režije u istom gradu. Nakon diplome vraća se u Rumunjsku, gdje snima filmove koji vrlo brzo nailaze na prihvaćanje od publike i kritike.

Najuspješniji i najzapaženiji mu je film "Smrt gospodina Lazarescua", trosatni igrani reality o bukureštanskoj hitnoj pomoći s kojim je 2005. u Cannesu osvojio nagradu Izvjestan pogled i koji se obično uzima kao početak tzv. rumunjskog novog vala.

Na zagrebački festival dolazi i britanski scenarist Tony Grisoni

Uoči objavljivanja cjelokupnog programa 14. Zagreb Film Festivala, koji će se održati od 12. do 20. studenog, najavljeno je gostovanje još jednog istaknutog filmaša - britanskog scenarista Tonyja Grisonija, ostvaren u suradnji sa Savezom scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID).

Grisoni će 19. studenog u Zagrebu održati masterclass predavanje u sklopu paralelnog edukativnog festivalskog programa, Industrije, kada će sa zagrebačkom publikom podijeliti iskustva iz svoje četvrt desetljeća duge karijere, od suradnje na filmovima Terryja Gilliama, uključivši i kultni "Strah i prezir u Las Vegasu", do angažmana na novoj HBO-ovoj seriji "Mladi papa" Paola Sorrentina o fiktivnom američkom kardinalu Lennyju Belardu koji postaje papa Pio XVIII, a glumi ga Jude Law.

Gledatelji iz Hrvatske tu će seriju moći pratiti od 28. listopada, a ZFF će 17. studenog organizirati razgovor s predstavnicima HBO-a, izvršnim producentom za razvoj dramskog programa HBO Europe, Steveom Matthewsom te kreativnim direktorom mađarskog HBO-a, Gaborom Krieglerom, koji će otkriti koju vrstu TV serije planiraju razviti i producirati u sklopu kanala HBO Adria.