MALI FILM VELIKOG SRCA

Finski mediji nahvalili 'Oslobođenje Skoplja'

18.10.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Makedonsko-hrvatsko-finski film 'Oslobođenje Skoplja', u režiji Rade i Danila Šerbedžije, koji je proteklih desetak dana u kino distribuciji u Finskoj, naišao je na pozitivne kritike tamošnjih medija, a jedan od filmskih kritičara naziva ga 'malim filmom velikog srca'

Vodeće regionalne novine jugozapadne Finske, Turun Sanomat, pišu kako 'Oslobođenje Skoplja' nije samo film o junaštvu. 'Film nije tipično utemeljen na priči o borbi pokreta otpora protiv nacista kao apsolutnog zla, već više govori o ljudima koji pokušavaju zadržati svoj identitet u posebnim okolnostima', navodi se i dodaje kako su Šerbedžije uspjeli prikazati humanost u svojim likovima.

Mjesečnik Voima ističe kako je drama dobro napisana, ratne okolnosti vjerodostojno su prikazane, a likovi psihološki nijansirani, dok kritičar drugih po veličini novina u Finskoj, Ilta-Sanomat, ocjenjuje kako uvjerljivo opisuje patnju civila uslijed nestašice hrane, te hvali ulogu Rade Šerbedžije.

Smackthejack.net je pohvalio je prirodnost glumaca, ističući kako lik njemačkog časnika, kojega glumi finski glumac Mikko Nousiainen, nije prikazan klišeizirano, već s dozom ljudskosti. 'Unatoč tome što je 'Oslobođenje Skoplja' mali film, on ima veliko srce i daje nadu da iza svih horora dolazi bolje sutra', ističe se u recenziji tog portala.

Nastao prema poznatoj kazališnoj drami Dušana Jovanovića, te scenariju na kojemu, uz njega, radili i Rade Šerbedžija i Danilo Šerbedžija, film je smješten u Skoplje 1941., kada su grad okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari.

Ratnim strahotama svjedoči jedanaestogodišnjak, čiji se otac bori u partizanskoj vojsci. Ne bi li od nacista spasila sestrinog supruga dječakova se majka zapošljava kod njemačkog oficira, prema kojemu počinje sve više razvijati prisniji odnos.

Glume Rade Šerbedžija, Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska, David Todosovski, Petar Mirčevski.

Producent je makedonska tvrtka Partysans, a koproducenti Lijeni film i MP filmska produkcija iz Hrvatske, finski Art Films i britanski F&ME, a uz potporu Eurimagesa i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a nakon toga prikazan je na Sarajevo Film Festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Helsinkiju.

Film je od 1. listopada i u kino distribuciji po Makedoniji, čiji je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. U Hrvatskoj će se prikazati u studenom, u sklopu Zagreb Film Festivala.