ZAGREB FILM FESTIVAL

Mala, ali moćna irska kinematografija za 'Moj prvi film'

06.10.2016 u 16:15

Bionic
Reading

Nezaobilazna filmska djela male, ali moćne irske kinematografije ove će godine biti u središtu programa 'Moj prvi film' Zagreb Film Festivala (ZFF), što će se održati od 12. do 20. studenog

'Moj prvi film' tradicionalno prikazuje prvijence danas etabliranih redatelja iz pojedinih europskih država, a ove se godine izborom irskih filmova pridružuje obilježavanju 100. obljetnice irske borbe za nezavisnost, najavljeno je sa ZFF-a

Po riječima selektora programa, filmskog kritičara Nenada Polimca, za tu 'filmsku reviju koja se ne bi smjela propustiti', sakupljen 'impresivan odabir pravih irskih filmskih debija'.

Polimac u najavi programa podsjeća kako su u ovogodišnjoj konkurenciji za Oscara bila čak dva irska filma - 'Brooklyn' Johna Crowleyja i 'Soba' Lennyja Abrahamsona, po čemu bi se moglo reći kako je Irska jaka filmska sredina, no ipak nije sve baš tako jednostavno.

'Irski redatelji i glumci imaju bolje uvjete za rad u Londonu i u Hollywoodu negoli u Dublinu, pa to zdušno i koriste, a osim toga, neke od najpoznatijih filmova na irske teme snimili su Englezi, Škoti i Amerikanci - 'Sestre Magdalenke', 'Ryanova kći', 'Miran čovjek'), pa je nacionalna obojenost tim problematičnija', objasnio je.

Uz Crowleyjevu 'Stanku' i Abrahamsonovog 'Adama & Paula', prikazat će se filmovi 'Angel' najveće irske redateljske zvijezde Neila Jordana, 'Moje lijevo stopalo' Jima Sheridana, dobitnik dvaju glumačkih Oscara (Daniel Day-Lewis i Brenda Fricker) te modernistička krimi-komedija 'Čuvar zakona' Johna Michaela McDonagha.

Jordanov prvijenac atmosferični je noir iz 1982., smješten u Sjevernu Irsku konfliktnih osamdesetih. U fokusu je saksofonist Danny (glumi ga Stephen Rea koji će kasnije glumiti u gotovo svim Jordanovim filmovima), koji postaje slučajnim svjedokom brutalnog ubojstva svog menadžera i gluhonijeme djevojke.

'Moje lijevo stopalo' iz 1989. godine prvi je film irskog redatelja Jima Sheridana, utemeljen na istinitoj priči o nevjerojatnoj životnoj energiji umjetnika Christija Browna koji piše i slika samo uz pomoć stopala.

Tada 32-godišnji irski glumac Daniel Day Lewis za tu je ulogu dobio nagradu BAFTA i prvi od svoja tri Oscara, film je bio uspješan i na kino-blagajnama diljem svijeta.

Lenny Abrahamson danas je najpoznatiji kao redatelj prošlogodišnjeg filmskog hita 'Soba' s Brie Larson, koja je za ulogu u tom filmu nagrađena Oscarom, no u vrijeme dok je tražio svoj životni poziv, prekinuvši doktorske studije iz teorijske fizike i filozofije, bio je relativno nepoznat redatelj reklama za pivo.

Njegov dugometražni prvijenac 'Adam i Paul' iz 2004. crna je komedija koja prati dvojicu narkomana u njihovim dogodovštinama dok na ulicama Dublina traže heroin.

Program 'Moj prvi film: Irska' ostvaren je za 14. izdanje ZFF-a u suradnji s Veleposlanstvom Irske u Hrvatskoj i Irskim filmskim institutom.