OD ČETVRTKA

Filmovi 'Ustav Republike Hrvatske' i 'Gazda' stižu u kina

06.10.2016 u 17:09

Bionic
Reading

Film 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, suvremena priča o ljudima punima predrasuda koje ih sprječavaju da uspostave normalne odnose unatoč činjenici da žive u istoj zgradi, u četvrtak kreće u redovitu hrvatsku kino-distribuciju

U središtu te 'ljubavne priče o mržnji', kako glasi podnaslov filma, je profesor (glumi ga Nebojša Glogovac), od oca ustaše (Božidar Smiljanić) odgojen da mrzi po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, iako je i sam pripadnik manjine - homoseksualne.

Kada pristane pomoći susjedu policajcu srpske nacionalnosti (Dejan Aćimović) da se pripremi za ispit o hrvatskom Ustavu, s njime dolazi u sukob, a nepomirljive tonove između dvojice muškaraca pokušava izgladiti njegova supruga, medicinska sestra (Ksenija Marinković).

Uz Grlića na scenariju je radio novinar i pisac Ante Tomić, koji su naslov izabrali zbog paradoksalne situacije da bi svi trebali živjeti po Ustavu i često ga se spominje kao vrhovni zakon koji bi nas trebao štititi, a gotovo ga nitko nije pročitao niti shvaća o čemu zapravo govori.

Po redateljevim riječima, njegov novi film je ozbiljan, no trebao bi se gledati s osmijehom na licu, to je priča o nama 'ovdje i danas', o našim netrpeljivostima prema različitim ljudima, koje ne možemo niti upoznati dok se ne otkriju iza svih slojeva stereotipa i klišea.

Premijerno je prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, gdje je osvojio glavnu festivalsku nagradu, a potom je s uspjehom i nagradama sudjelovao na Festivalu slovenskog filma u Portorožu i na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije - LIFFe.

Film prati istoimena knjiga koja uz scenarij donosi crno-bijele fotografije sa snimanja i iz filma, tekstove autora i popis svih koji su sudjelovali u nastanku filma.

Dokumentarac 'Gazda' Darija Juričana također u kinima

Još jedan novi film nakon ovotjedne premijere dolazi u hrvatska kina - dokumentarac 'Gazda' redatelja Darija Juričana koji kroz priču redateljeva oca koji je 40 godina radio u Unikonzumu progovara o tranziciji, privatizaciji i korporacijama.

S napomenom 'Ovo nije priča o Ivici Todoriću' film se najavljuje kao priča o simbolima Hrvatske, 'priča o jednom uspjehu i kako se do njega došlo, priča o jednom neuspjehu i kako u njemu živimo'.

Prati ga knjiga Saše Paparella, koja u 32 poglavlja kao mali 'self help' vodič govori o tome kako se postaje gazda u Hrvatskoj. Ona je komplementarna filmu i ne prati strukturu filma, a bit će darovana svim knjižnicama Grada Zagreba.

Scenarist filma je Zvonimir Tivon, a Juričan uz režiju potpisuje produkciju filma. Knjiga je djelomično financirana crowdfunding kampanjom. Producent i distributer filma te nakladnik knjige je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.