KAKO NAPRAVITI FILM

Laboratorij kulture organizira filmsku radionicu za tinejdžere

27.09.2016 u 11:12

Bionic
Reading

Kroz tromjesečne radionice Laboratorija kulture Felix djeca od 13 do 18 godina naučit će sve o filmu, od njegove povijesti, preko snimanja, kostimografije, scenografije do stvaranje vlastitog filmskog uratka. Radionice će se održati od 1. listopada u prostorijama Zagreb filma

Udruga postoji pola godine, a glavna tema radionica koje organizira je tolerancija. Pisanje scenarija, ponašanje na filmu, snimanje dokumentarnog filma su teme kojima će se neke od polaznika možda i potaknuti da krenu razmišljati o svom budućem zvanju u filmskoj industriji.

Pokretačica ovog projekta Mirjana Novak Perjanac cijeli život bila je okružena filmskim radom, a ovaj festival je logičan slijed njezine ljubavi prema toj vrsti umjetnosti.

'Promišljajući tko bi mogao najkreativnije dati sebe u cijelu priču, došla sam do toga da su djevojčice i dječaci od 13 do 18 godina male upijajuće glave i imaju svoju imaginaciju da svijet nije gotov i ne znaju čime bi se u životu bavili. Želimo ih zainteresirati za film, da shvate da ima puno segmenata i da njegovo stvaranje obuhvaća više od 15 različitih zanimanja', priča Mirjana.

Osim snimanja nijemog, zvučnog i dokumentarnog filma, montaže, grafičke obrade, pripreme kostima, scene, zvuka, sudionici će stečena teorijska znanja iskušati kroz snimanje vlastitog filma po završetku svih radionica.

Osim vrhunskih znalaca filmskog zanata Željka Sarića i Branka Cahuna, ton majstora Antuna Trnka te kostimografkinje Željke Franulović, svoja će izlaganja imati i gosti predavači poput prof. dr. sc. Miloša Judaša iz Instituta za istraživanje mozga i dr. sc. Radenke Munjas - Samarin s Filozofskog fakulteta.

'Diplomirani sam snimatelj i u okviru škole objedinjujem povijest snimateljske profesije i suvremenost koja danas vlada. Bit ću jedna vrsta demonstratora polaznicima na terenu u raznim vrstama snimanja. Želim im prezentirati početke kinematografije te razvoj filmske tehnologije', ispričao nam je Željko Sarić, poznati snimatelj i suradnik jedne hrvatske televizije. O radionici više na linku