FILMSKI USPJEH

Dvije hrvatske koproducije kandidati Islanda i Slovenije za Oscara

27.09.2016 u 10:13

Bionic
Reading

Dvije hrvatske manjinske koprodukcije, islandsko-dansko-hrvatski film "Vrapci" Runara Runarssona i slovensko-hrvatski igrano-dokumentarni film "Houston, imamo problem!" Žige Virca, izabrani su za nacionalne kandidate za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Islandski kandidat za Oscara, "Vrapci", premijerno je prikazan na prošlogodišnjem prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu, gdje je dobio "Zlatnu školjku" za najbolji film, nakon čega je prikazan na nizu uglednih festivala, od Toronta i Varšave do Sao Paola i Soluna, na kojima je osvojio još 18 priznanja.

Ta je priča o šesnaestogodišnjaku koji se nakon selidbe u manji grad mora snaći u novim životnim okolnostima također kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu, kao i za nagradu Nordijskog vijeća, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Jednu ulogu igra i Rade Šerbedžija, a produkciju potpisuju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom.

Slovenski kandidat za Oscara, igrano-dokumentarni film "Houston, imamo problem!" istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, vrijednoj nekoliko milijardi dolara. Scenarij potpisuju Žiga Virc i Boštjan Virc, montažu Vladimir Gojun, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus Filma.

Film je nastao je u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a producirale su ga kuće Studio Virc, Nukleus Film, Sutor Kolonko te televizijske kuće RTV Slovenija, HBO Europe, WDR i Filmski institut u Dohi.

Premijerno je prikazan na 15. Filmskom festivalu Tribeca početkom ove godine, otkad je prikazan na desetak svjetskih festivala.

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dodjela nagrade Oscar održat će se u Los Angelesu 26. veljače iduće godine.