EKSPERIMENTALNI FILM

Tri večeri Festivala 25 FPS uz njujorškog performera Brucea McClurea

22.09.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Njujorški umjetnik, eksperimentalni filmaš i performer Bruce McClure gostuje na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, gdje će u sklopu programa Expanded Cinema nastupiti na tri večeri objedinjene pod nazivom 'Zveckanje kostima'

Expanded Cinema, jedan je od stalnih programa Festivala, čije se dvanaesto izdanje održava od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u. Riječ je o programu koji spaja filmski zvuk i sliku te filmsku i glazbenu publiku, u kojem je McClure prvi put nastupio 2010. godine. 

Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku, a u Zagrebu će svojim performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra, najavljeno je s festivala. 

Radi takvog načina rada, s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea se smatra dostojnim nasljednikom radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke, dodaje se.

Kroz dva polusatna performansa i s tri 16-milimetarska projektora, McClure će u Teatru &TD 29. rujna, u performansu 'Taj poticajni trenutak' oživjeti dva starija rada - 'Cong in Our Gregational Pom-Poms' iz 2009. te minimalistički 'Nethergate' iz 2006. godine. 

U cjelini nazvanoj 'Spajanje istine i neistine', izvest će jednosatni performans u Francuskom paviljonu 'Rotorattler'. 

Posljednji dan festivala premijerno će se izvesti njegov site-specific projekcijski performans 'Untitled', skladan za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa, u cjelini naslovljenoj 'Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu'. 

Gostovanje Brucea McClurea organizirano je u suradnji s Multimedijalnim institutom (MI2).

Posveta slovenskog kolektiva Galeti i Gotovcu

U sklopu Expanded Cinema, 30. rujna u Kinu SC će se moći pogledati i zahtjevna rekonstrukcija rada 'Tetraplan' slovenske eksperimentalno-filmske skupine OM Produkcija, prvi put nakon izvedbe 1985. na Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma u Puli.

Polusatni rad slovenskog kolektiva izvest će jedan od četrdesetak članova tog tajanstvenog kolektiva, Amanda Fior Daliso, uz pomoć četiri 16-milimetarska projektora, jedne superosmice i četiri projekcionista. 

OM Produkcija djeluje od 1975., a njezini članovi stvaraju pod brojnim osobenjačkim pseudonimima, avatarima, nerijetko izvedenim kao posveta apsurdu.

Zagrebačka izvedba 'Tetraplana' posvećena je klasicima domaćeg eksperimentalnog filma, Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu, u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom te kao preddogađanje opsežnijeg predstavljanja enigmatičnog kolektiva 4. listopada na 'Kratkom utorku' u Kinu Tuškanac.

Na festival dolazi i Daichi Saito, Japanac s montrealskom adresom, eksperimentalni autor i dobitnik Nagrade Fuji na 25 FPS-u 2009. Sudjelovao je i u festivalskom programu 'Žiri predstavlja' (2012.), a ove godine donosi film 'Engram povratka'. Taj će 'raskošan 35-milimetarski metafizički putopis u sinemaskopu' improvizacijskom izvedbom u Kinu SC popratiti montrealski bariton i bas-saksofonist Jason Sharp. 

'Engram' ili 'trag sjećanja' fizička je promjena koja se pojavljuje u živom moždanom tkivu kao reakcija na podražaj, a smatra se da je zaslužna za opstojnost sjećanja. Saitov film posvećen pamćenju i prisjećanju prikazat će se u Kinu SC u nedjelju, 2. listopada.

Ulaz na sva događanja Festivala 25FPS je besplatan.