HOUSTON, IMAMO PROBLEM

Film o jugoslavenskom svemirskom programu slovenski kandidat za Oscar

22.09.2016 u 12:18

Bionic
Reading

Hrvatska manjinska koprodukcija, igrano-dokumentarni film 'Houston, imamo problem!', u kojem se redatelj Žiga Virc pozabavio urbanom legendom o jugoslavenskom svemirskom programu prodanom Amerikancima, slovenski je kandidat za nagradu Oscar

Društvo slovenskih redatelja kandidiralo je za nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, film Žige Virca 'Houston, imamo problem!', javlja Hollywood Reporter.

Hladni rat, svemirska utrka i NASA-ino slijetanje na Mjesec ključni su povijesni događaji koji su obilježili čitavu jednu eru. Oni su još i danas omotani velom tajne i inspiriraju brojne teoretičare zavjere.

U filmu 'Houston, imamo problem!' redatelj Žiga Virc novim informacijama dovodi u pitanje obje strane priče, a međunarodna intriga iz razdoblja Hladnog rata, deklasificirani strogo povjerljivi dokumenti i tajni dogovor Johna F. Kennedyja i predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita samo su vrh sante u njegovu zanimljivom redateljskom prvijencu.

Stapajući granice između stvarnosti i fikcije, 'Houston, imamo problem!' istražuje mit iza začetaka američke utrke da bude prva zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec i navodne američke ponude od više milijardi dolara za kupnju jugoslavenskog svemirskog programa ranih 1960-ih.

Spretno kombinirajući arhivske snimke sa suvremenim intervjuima s filozofom Slavojem Žižekom i nekima od ključnih figura u istrazi filma – uključujući i bivšeg jugoslavenskog svemirskog inženjera, američkog povjesničara i umirovljenoga generala Jugoslavenske narodne vojske – 'Houston, imamo problem!' fascinantan je metapregled strane diplomacije i izgradnje mita Hladnog rata te laži, manipulacije i prljavih igara koje ulaze u izgradnju nacionalnog identiteta. Mit ili stvarnost? Na vama je da odlučite.

Među producentima je filma 'Houston, imamo problem!' i Nukleus Film iz Hrvatske. U koprodukciji, i to prvi put za film iz naše regije, sudjelovao je i HBO koji će ga premijerno prikazati u nedjelju, 25. rujna u 20 sati.