KLASICI U EUROPI

Kinolektira donosi antologijske filmove

13.09.2016 u 13:16

Bionic
Reading

Posebnom projekcijom kultnog filma "Taksist" Martina Scorsesea u subotu, 17. rujna, u zagrebačkom kinu Europa počinje novi program "Kinolektira", koji će prikazivati antologijska ostvarenja filmske umjetnosti.

U Cannesu ovjenčani Scorseseov "Taksist" dobio je četiri desetljeća nakon nastanka svoju restauriranu i digitaliziranu verziju, koja će se prikazati i u kinu Europa.

"Neprikosnoveni klasik i jedan od nezaobilaznih filmova s čvrstim mjestom u gotovo svakoj filmskoj antologiji, ’Taksist’ je jedno od remek-djela sedamdsetih koje, kroz originalnu te istovremeno zastrašujuću i dirljivu priču, vješto dočarava osjećaj otuđenosti u ondašnjem periodu nakon traumatiènog Vijetnamskog rata", podsjeća se u najavi novog programa. 

Robert de Niro kao usamljeni ratni veteran Travis Bickle i Jodie Foster kao tinejdžerka uličarka Iris ostvarili su u tom filmu svoje ponajbolje uloge, a Scorseseu je otvorio vrata za ulazak u plejadu redateljskih velikana. 

Kino Europa nakon završetka Festivala svjetske književnosti od ponedjeljka kreće s jesenskim repertoarom. Novu sezonu otvaraju filmovi "Neonski demon" Nicolasa Windinga Refna, koji je prozvan jednim od najkontroverznijih ostvarenja godine, "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović, nagrađivano ostvarenje o životu i raspadu prosječne sarajevske obitelji, "Nevine" Anne Fontaine, dirljivi film o tajnama redovnica u poslijeratnoj Varšavi, te novi film Brune Dumonta, "Zaljev luđaka".