'SOUTHSIDE WITH YOU'

Ljubavna drama o Baracku i Michelle Obami oduševila kritičare

29.08.2016 u 18:47

Bionic
Reading

Američki režiser Richard Tanne je za svoj prvijenac izabrao priču koja će neizbježno zaintrigirati javnost - kako su se upoznali i zaljubili mladi Barack Obama i Michelle Robinson u Chicagu 1989. godine. Film pod naslovom 'Southside With You' ovog je vikenda došao u američka kina, a dobio je i dobre kritike

Nakon osam godina Baracka Obame u Bijeloj kući mnogi će se složiti kako je najuspješniji aspekt njegova dva predsjednička mandata djelovanje prve dame Michelle Obame koja diljem svijeta dobiva pohvale za svoj aktivizam oko zdrave prehrane mladih, ali i zbog elegancije i socijalne inteligencije koju je nedavno demonstrirala i na konvenciji Demokratske stranke u Philadelphiji, održavši jedan od najboljih govora.

No, kako su se upoznali i zaljubili Barack Obama i Michele Robinson? Odgovor na to pitanje nudi američka drama 'Southside With You' scenarista i režisera Richarda Tannea, film koji prikazuje prvi, višesatni izlazak Baracka i Michele po južnom dijelu Chicaga. Mladog Obamu, koji je tada bio aktivist i ambiciozni pravnik, glumi Parker Sawyers, dok je ulogu Michelle preuzela Tika Sumpter

Ova niskobudžetna drama je dobro dočekana od strane američkih kritičara te na portalu Metacritic, koji sakuplja sve filmske kritike, ima na osnovu 35 kritika 75 od sveukupno 100 bodova. Kritičari ističu da je 'Southside With You' očito nastao pod utjecajem slavnih filmova Richarda Linklatera kao što su 'Prije svitanja' i 'Prije sumraka', ali i da sadrži političke elemente koji su specifični za afroameričko iskustvo u SAD-u. Gledatelji su, naravno, akutno svjesni da zapravo gledaju budućeg predsjednika i prvu damu kako raspravljaju o politici i rasnim pitanjima dok šetaju Chicagom, pritom doživljavajući prve momente ljubavi koja, čini se, traje i danas.

'Southside With You' je ovog vikenda premijerno pušten u 800 američkih kina, a zaradio je 3 milijuna dolara. S obzirom na nevelik budžet filma, već ga se može smatrati i komercijalnim uspjehom.