MOTOVUN

Nenad Puhovski nagrađen za pola stoljeća filmske izdržljivosti

29.07.2016 u 12:15

  • +15

Nenadu Puhovskom u Motovunu dodijeljena Nagrada 50 godina

Izvor: Promo fotografije / Autor: Motovun Film Festival

Bionic
Reading

Treći dan Motovun Film Festivala već je tradicionalno posvećen ljudima koji su proživjeli i preživjeli pedeset godina u svijetu filma. Nakon prošlogodišnjeg dobitnika, redatelja Rajka Grlića, Nagrada 50 godina uručena je ocu hrvatskog dokumentarnog filma, velikom redatelju, producentu i mentoru Nenadu Puhovskom

Bogat autorski opus dokumentaraca u kojem se posebno ističu filmovi 'Lora – svjedočanstva' i 'Paviljon 22' pomicali su granice jer su progovorili o otvorenim ranama društva zbog čega su nerijetko izazivali ozbiljnu buru u javnosti. Svoju ljubav prema žanru koji 'spaja dvije velike strasti – film i društveni angažman' Puhovski je pretočio u najvažniji regionalni festival dokumentarnog filma ZagrebDox čiji je osnivač i direktor.

Nagradu koja se dodjeljuje 'onima koji su izdržali 50 godina u hrvatskoj kinematografiji' Nenadu Puhovskom uručili su njegovi dugogodišnji suradnici i prijatelji Vjeran Zuppa, Rajko Grlić i Mike Downey.

Četvrtak se u Motovunu nastavio u uobičajeno dinamičnom okruženju, što filmskom što govorno-performativnom. Srećko Horvat održao je predavanje za koje se u Vrtu tražilo mjesto više, a njegov 'Vodič za raspad Europe za početnike' donio je presjek krucijalnih tema protekle godine koju je usporedio s predratnom 1913. ustvrdivši da je kao i tada, rat danas iza ugla.

Horvat tako 2016. smatra godinom na koju ćemo se morati osvrnuti kao godinu u kojoj su stvari mogle otići u različitim smjerovima. Pritom citira Antonia Gramschija koji kaže da stari svijet umire, a novi svijet se još nije rodio – to je doba čudovišta i morbidnih simptoma kao što su Brexit, izbjeglička kriza, paradigma ekstremnoga centra u Mađarskoj i Poljskoj, izbori u Španjolskoj, financijski diktat trojke u Grčkoj, nadolazeći američki izbori gdje se bira između dva veća zla, situacija s državnim udarom u Turskoj i slično.

'Ako danas putujete po EU, nećete vidjeti policiju nego armiju ispred metroa, na aerodromima, u šoping centrima. Dakle živimo u nekakvoj vrsti izvanrednog stanja koje možemo opisati jedino kao građanski rat', poentirao je Horvat.

Četvrtak je donio i iznimno zanimljiv filmski program. Poznati slovenski redatelj Damjan Kozole predstavio je svoj novi film 'Noćni život', opet se bavilo ekstremizmima kroz kontroverzan ruski film '(M)učenik', a hrvatsku premijeru imao je i jedan od najgledanijih južnoameričkih filmova posljednjih godina – napet argentinski triler 'Klan'