OBJAVLJEN PROGRAM

15 hrvatskih premijera i filmovi o jačanju desnice na Motovun Film Festivalu

30.06.2016 u 15:15

  • +14

Motovun Film Festival

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nina Đurđević

Bionic
Reading

Motovun Film Festival jutros je u Laubi – kući za ljude i umjetnost – otkrio naslove koji nas od 26. do 30. srpnja očekuju u glavnom filmskom programu na istarskom brdu, među kojima je čak 15 premijera. Tri popratna programa posvećena su zemlji partneru, ove godine to je Italija, dok je četvrti ‘Gdje ste bili 2016.?’ obrađuje jačanje nacionalizma u Europi. Glazbeni program predvodi Edo Maajka i talijanske etno zvijezde Kalàscima

Besplatnom projekcijom prošlogodišnjeg hita Motovun Film Festivala ‘Močvara’, 29. lipnja je službeno započela Motovunizacija!, zagrijavanje za pet najzabavnijih dana i noći koji će obilježiti filmsko ljeto od 25. do 30. srpnja. Tristotinjak ljudi je uživalo u gledanju višestruko nagrađenog filma, a na terasi Centra Kaptol ekskluzivno su saznali što će obilježiti ovogodišnji program 19. MFF-a, koji je potvrđen na današnjoj konferenciji za medije.

Glavni filmski program od čak 15 hrvatskih premijera predvodi ‘Gimme Danger’, novi dokumentarni film redatelja Jima Jarmuscha o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges. Premijera koja će oduševiti ljubitelje humoristične strane francuskog režisera Brune Dumonta je nova crna komedija ‘Slack Bay’. Revija likova iz noćne more koje tumače poznati francuski glumci, među kojima je i Juliette Binoche, donose prikaz urnebesnog cirkusa s početka 20. stoljeća.

Na programu je i pobjednik Berlinalea ‘Gori more’ te premijera indie hita trans tematike ‘Tangerine’ koji je u potpunosti snimljen mobitelom. U glavnom motovunskom programu našli su se i dobitnik nagrade u Cannesu ‘(M)Učenik’ Françoisa Chalaisa, američki film ‘Neke žene’ s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara ‘Klan’, filma koji donosi zastrašujuću priču temeljenu na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Motovun će ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma ‘Dobra žena’, a bit će prikazan i novi film Snježane Tribuson ‘Sve najbolje’.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je ‘Bella Italija’ s čak tri prateća programa. ‘I grandi maestri’ je posvećen petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, ‘Il Mezzogiorno’ je ispunjen filmovima izvučenim sa samog juga talijanske čizme te ‘Commedia all' italiana’, program koji je stvoren za smijeh do suza. Bit će prikazan i nenadmašeni Fellinijev klasik ‘Amarcord’.

Popratni program ‘Gdje ste bili 2016.?’ posvećen temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe. Od festivalskih uspješnica poput njemačkog ‘We Are Young. We Are Strong’ i grčkog ‘Fascism Inc.’ o počecima nove fašizacije društva do jezovitog rusko-izraelskog dokumentarca ‘Credit for Murder’, koji govori o posljedicama ignoriranja tog društvenog trenda, ovaj je program, ističu organizatori, motovunski doprinos aktualnoj raspravi o tome je li antifašizam floskula.

U glazbenom programu 19. Motovun Film Festivala ove će godine publiku, između ostalih, zabavljati Edo Maajka i talijanski etno bend Kalàscima

RTL Autor: RTL

Detalje o svim programima ovogodišnjeg Motovun Film Festivala možete saznati na njihovim službenim stranicama.