KINO EUROPA

Animafest otvoren 'Sirenom' Raoula Servaisa

06.06.2016 u 21:37

  • +11

Otvorenje 26. Animafesta Zagreb

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nina Đurđević i Samir Cerić Kovačević

Bionic
Reading

Projekcijom filmova u kratkometražnoj konkurenciji u ponedjeljak je u zagrebačkom kinu Europa počeo Svjetski festival animiranog filma Animafest, a na svečanom otvaranju dodijeljeno je i nekoliko nagrada, među kojima i ona za životno djelo istaknutom belgijskom autoru Raoulu Servaisu

"Lijepo je biti ponovo u prelijepoj zemlji koju sam kao mladić posjećivao svake godine", rekao je Servais, prisjetivši se prvog posjeta zagrebačkom festivalu 1972., "prijateljskog osmijeha organizatora" i leda na kutijama u Zagreb filmu.

Na to je doba podsjetila i predsjednica Vijeća festivala Margit Antauer, pročitavši ulomak Servaisova intervjua "Vjesniku" prilikom dolaska na prvo izdanje zagrebačkog festivala - među ostalim, tada je rekao kako je animacija razlog njegova življenja, da ne bi mogao živjeti bez nje i vjeruje u nju, a još je kao dijete odlučio da će baviti animiranim filmom.

U sklopu otvorenja prikazan je njegov legendarni film "Sirena", a na njegov će opus podsjetiti još osam filmova retrospektive, u kojoj će se prikazati, među ostalim, "Operacija X-70" za koji je nagrađen na prvom izdanju Animafesta 1972., te najnoviji "Tenk", koji je napravio prošle godine.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar rekao je u uvodnom govoru kako "u svijetu animacije nijedna mogućnost nije isključena, a u Hrvatskoj smo u svijetu animacije kao doma".

"Dobivali smo Zlatne lavove u doba Mimice, Oscare u doba Vukotića i nagrade na mnogim drugim međunarodnim festivalima, a dobivamo ih i danas", napomenuo je Hribar, zahvalivši svima koji rade festival i zbog kojih je animacija "čudesan trijumf ljudskoga rada".

Festival je otvorio zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić. "U gradu postoji veliki broj festivala, ali je samo jedan Animafest", istaknuo je, posebno pozdravivši brojne goste festivala i Zagreba.

Okupljene su pozdravili još umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić te producentice Paola Orlić i Matea Milić.

ASIFA tradicionalno dodjeljuje nagradu za izniman doprinos umjetnosti animacije - ove ju je godine primio talijanski povjesničar i teoretičar animiranog filma Giannalebrto Bendazzi.

Bendazzi je gost festivala, u okviru kojega će predstaviti svoj 'životni projekt', nedavno objavljenu knjigu "Animation: A World history", koja na gotovo 1.500 stranica donosi povijest svjetske animacije, te održati predavanje o odnosu Oscara i Zagrebačke škole animiranog filma.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije uručena je poljskom redatelju i producentu Marcinu Gizyckom. "Kada sam prije 36 godina prvi put posjetio Zagreb i otprilike u to vrijeme upoznao Bendazzija i Servaisa, nisam mogao ni zamisliti da ću se vratiti ovdje i primiti nagradu isto kada i oni", rekao je Gizycki.

Objavljeno je i da je nagradu Vijeća festivala za najbolju školu animacije dobilo Sveučilište za umjetnost i dizajn Moholy-Nagy iz Budimpešte.

Prvi program konkurencije kratkometražnih filmova donosi osam od 46 filmova - "Kralj vilenjaka" Georgesa Schwizgebela, "Vrlo usamljeni pijetao" Leonida Shmelkova, "Zimska ljubav" Isabel Herguera, hrvatski film "Planemo" Veljka Popovića, jednog od četiriju hrvatskih autora u Velikom natjecanju, "Slijepa Vajša" Theodorea Usheva, "All rot" Maxa Hattlera, "Jezovita dolina" Paula Wenningera i "Lili pere zube" Siri Melchior.

U sklopu ovogodišnjeg Animafesta, koji traje do 11. lipnja, prikazat će se više od 300 filmova, među kojima se ističu cjeline posvećene nagradi Oscar i filmovima sirove animacije.