KINO ZA VIKEND

Prošlogodišnji dobitnik Grand Prixa Animafesta besplatno na Ribnjaku

30.05.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon prvih projekcija na otvorenom protekli vikend na Zrinjevcu, Svjetski festival animiranog filma priprema besplatni kino-piknik u još jednom zagrebačkom parku - Ribnjaku, gdje će se subotu 4. lipnja i nedjelju 5. lipnja prikazati film "Dječak i svijet", prošlogodišnji dobitnik Animafestova Grand Prixa za dugometražni film i kandidat za Oscara, te šest kratkometražnih svjetskih klasika koji su tijekom godina osvojili tu prestižnu filmsku nagradu.

Film brazilskog redatelja Alea Abreua, namijenjen djeci starijoj od devet godina, prati dječaka kojemu teško pada očeva odsutnost, pa odlazi iz svog sela i otkriva fantastičan svijet kojim vladaju životinje-strojevi i neobična bića. Ta priča o problemima suvremenog svijeta prikazanima dječjim očima prikazat će se u subotu, u 21,30 sati.

Idući dan taj će termin biti rezerviran za šest kratkometražnih oskarovskih klasika koje su odabrali ovogodišnji festivalski gosti – umjetnički par iz Kanade, producentica Marcy Page i skladatelj Normand Roger. Njihovi filmski projekti bili su čak 19 puta nominirani za nagradu Oscar, a osvojili su ih osam, o čemu će Marcy Page govoriti 11. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru, najavljeno je s Animafesta.

Za nedjeljnu projekciju priredili su starije i novije dobitnike Oscara, među kojima je i "Divljina" Wendy Tilby i Amande Forbis iz 2011, o mladom iseljeniku s početka 20. stoljeća koji bi trebao raditi kao poljoprivrednik no draži su mu badminton, promatranje ptica i alkohol.

Prikazat će se i klasik "Čovjek koji je sadio drveće" Frederica Backa iz 1987., opisan kao "oda strpljenju i napornom radu", utemeljena na istoimenoj alegorijskoj noveli Jeana Giona.

Film "Ryan" prošlogodišnjeg člana Animafestovog žirija, Chrisa Landretha, nadahnut je životom utjecajnog kanadskog animatora i autorova prijatelja Ryana Larkina, kojeg redatelj kompjutorski generira i s njim vodi 'intervju'.

U tom su programu i filmovi "Otac i kći" Michaela Dudoka de Wita iz 2000., dirljiva priča o rastanku i ponovnom susretu oca i kćeri, "Svako dijete" Eugenea Fedorenka iz 1979., simpatično putovanje neželjene bebe od vrata do vrata te "Danski pjesnik" Torill Kove iz 2006., film o inspiraciji i neobičnom spletu okolnosti.

Kao uvod u nedjeljnu projekciju na Ribnjaku će se održati retro plesnjak, u suradnji s udrugom Back to Swing.

Kino-piknici na otvorenom najavljuju Animafest, koji počinje u ponedjeljak 6. lipnja i u sklopu kojega će se u kinima Europa i Tuškanac te u Zagrebačkom plesnom centru prikazati više od 300 kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova te održati brojna popratna događanja.