IZ 47 ZEMALJA

Šezdeset jednominutnih filmova na festivalu u Požegi

27.05.2016 u 08:33

Bionic
Reading

Hrvatski festival jednominutnih filmova, koji će se održati od 26. do 28. svibnja u Gradskom kazalištu Požega, tradicionalno donosi međunarodnu selekciju šezdeset filmova svih rodova koji traju do jedne minute.

Na ovogodišnje, 24. izdanje festivala, pristiglo je 419 filmova iz 47 zemalja, a za jednosatni program konkurencije izabrani su filmovi iz cijeloga svijeta, od Benina, Španjolske, Poljske i Islanda do Irana, Indije, Šri Lanke, Čilea, Brazila.

Natjecat će se za službene nagrade festivala, Grand Prix, zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu, nagradu UNICA-e, te nagradu publike.

U peteročlanom žiriju ove su godine španjolski filmski autor Ignacio F. Rodo, poljski glumac i redatelj Pawel Leski, član Komiteta UNICA-e, svjetske filmske organizacije nezavisnog filma i Europske filmske akademije, hrvatski redatelji Dario Juričan i Dario Lonjak, te autor neprofesijskih filmova Zvonimir Karakatić.

Detalje programa možete saznati na službenim stranicama festivala

Uz jednominutni Festival, održat će se brojni programi Požeškog filmskog tjedna, koji se održava cijeli ovaj tjedan do 27. svibnja, a u okviru kojega se održavaju filmske radionice, projekcije filmova i crtića.

S obzirom da je partner festivala ove godine Poljska, na Veleučilištu u Požegi priređena je izložba fotografija poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Macieja Szymanskog, a za Gradsko kazalište Požega poljska komedija "Nije to što misliš draga".

Organizator Festivala je GFR FILM-VIDEO iz Požege uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege

Osim u Požegi, kroz program "Minuta u vašem gradu" filmovi s festivala od lipnja do prosinca gostuju u ostalim hrvatskim gradovima. Na izbor zainteresiranima za organiziranje takvih projekcije je više od 5500 filmova iz 78 zemalja, koliko ih je prikazano na dosadašnja 23 festivala.