25. IZDANJE

Dani hrvatskog filma otvaraju se uz čak pet premijera

20.04.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Jubilarni 25. Dani hrvatskog filma otvaraju se u četvrtak u kinu Europa u 20 sati.

Posjetitelje večeri otvorenja očekuje vrhunski rodovsko-žanrovski miks uz ne jedan već čak šest atraktivnih filmskih naslova iz KONKURENCIJE 3, od čega se čak pet filmova prikazuje premijerno! Među filmovima koji otvaraju 25. DHF eksperimentalni je film Dota Petre Zlonoge koji nakon Dana hrvatskog filma putuje na prestižni Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju te dokumentarac Šta ako jesmo? Domagoja Matizovića Ristića o jednom srpsko-hrvatskom ljubavnom paru.

Filmofili i svi zainteresirani za svježu domaću filmsku produkciju moći će uživati u programima 25. DHF-a u kinu Europa u četvrtak već od 16 sati, kada su na rasporedu fimovi iz bloka Filmaši o filmašima (KONKURENCIJA 1). Program donosi razigrani Paspin kut 3 Zorka Sirotića u kojem oživljava slavni filmski amater Maksimilijan Paspa (tumači ga filmski teoretičar i profesor Nikica Gilić), a nastavlja se u 18 sati uz KONKURENCIJU 2: Trenutak inspiracije, koja uključuje i dokumenatrni film Crtači Krešimira Lendića o tragičnim sudbinama triju osječkih crtača stripa na kraju II. svjetskog rata, Sebastijana Lechnera, Marijana Ebnera i Veljka Kockara.


Crtači, Krešimir Lendić

Nakon otvaranja u bloku Posao (ne) čini čovjeka (KONKURENCIJA 4) u 22 sata prikazuje se, među ostalim, animirani film Planemo Veljka Popovića, koji je uvršten u natjecateljski program nadolazećeg festivala u Annecyju, igrani film ...i vani si Edina Mahmuljina i Ivana Skorina, dokumentarac Dragec Maje Lesar te namjenski film Uništavaju mi se dinosauri veterinarke i amaterske redateljice zanimljive underground poetike Sunčice Ane Veldić.

U kinu Tuškanac festival starta u 17 sati uz program Zadnja pošta Zagreb, koji uključuje tri epizode iz dokumentarnog TV serijala iz sedamdesetih, a od 19 sati slijede Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva prema izboru Olivera Sertića. Tu su Eoha Vladimira Perovića o crnogorskom pastiru koji sa svojim stadom komunicira kao s ljudima te srpsko-bosansko-njemačka koprodukcija Naše telo autora Dane Komljena, kojeg gledatelji pamte po filmu Sitna ptica prikazanom i na festivalu u Rotterdamu.

25. Dani hrvatskog filma održavaju se do nedjelje, 24. travnja u kinima Europa i Tuškanac te u baru Vinyl. Ulaznice su besplatne za sve programe, a potrebno ih je prethodno preuzeti na blagajnama kina. Blagajna kina Europa radi od 12 do 22, a blagajna kina Tuškanac od 16 do 21.