RETROSPEKTIVA

Rijetko viđeni filmovi Dalibora Barića na 25. DHF-u

13.04.2016 u 15:38

  • +4

Filmovi Dalibora Barića na 25. DHF-u

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DHF

Bionic
Reading

Ovogodišnji popratni program Dana hrvatskog filma donosi pravu poslasticu za ljubitelje animiranog i eksperimentalnog filma, a riječ je o retrospektivi filmova poznatog multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića

Dalibor Barić (1974) redatelj je eksperimentalnih filmova čiji radovi često istražuju tradicionalne žanrove poput znanstvene fantastike i horora. Korištenjem found footagea kao izvornog materijala, koristi tehniku kolažiranja za stvaranje sofisticiranih psihodeličnih priča koje često zamućuju granicu između vanjskih i unutarnjih stvarnosti.

Barićev rad bavi se i pitanjima koja okružuju umjetničku praksu u digitalnom dobu, uključujući pitanja o vjerodostojnosti, simulaciji/replikaciji i prisvajanju.

Pohodio je mnoštvo festivala, a može se pohvaliti i ekskluzivnom retrospektivom na Festivalu Pop Montréal, o kojoj je hvalospjeve pisao i kultni časopis Fangoria. Senses of Cinema, utjecajni filmski portal uvrštava ga 2014. među najbolje autore, a Ken Russell poželio mu je pokloniti svoju nagradu za životno djelo. Festivali u Dresdenu, Oberhausenu i Parizu, među desetinama drugih, uvrštavali su Barića u svojim selekcijama uz bok Chrisu Markeru i drugim autorima inovativnog filma.

Barić je autor stotinjak kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova (Bilk, Vuneny, Pips, Chips & Videoclips), festivalskih špica, stripova (koje objavljuje Libra Libera), instalacija, crteža, kolaža i raznih drugih pokretnih i nepokretnih vizuala.

Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji

Bavi se glazbom i nastupa kao VJ. Njegov film iz 2015. godine 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji' osvojio je nagrade za najbolji scenarij i oblikovanje zvuka na Danima hrvatskog filma 2015. godine te Nagradu Vedran Šamanović, koja je dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu, dok je film 'Amnezijak na plaži' (2013) osvojio Oktavijana na DHF-u 2013. godine. Trenutačno završava 'Astronaut od perolaka' u produkciji Bonobostudija. Među odabranim radovima su: 'Amnezijak na plaži' (2013), 'The Spectres of Veronica' (2011), 'Nova hipi budućnost' (2011), 'Pain So Light That Appears As Tickle' (2010), 'The Mind from Nowhere' (2010), 'The Horror of Dracula' (2010), 'Ghost Porn in Ectoplasm, but How?!' (2010), 'Nymph Gloss Atari' (2010).

U Hrvatskoj je prva retrospektiva njegovih radova održana u prosincu 2013. godine u Galeriji Greta. Za ovu drugu radove je birao sam autor, a jedini je uvjet bio ne koristiti 'hitove'. Autor je stoga uronio još dublje u arhiv i sastavio listu rijetko viđenih filmova, od kojih se jedan prikazuje premijerno.