KINO PAVASARIS

Na festivalu u Vilniusu sedam hrvatskih naslova

25.03.2016 u 19:23

Bionic
Reading

Na 21. međunarodnom filmskom festivalu u Vilniusu Kino Pavasaris koji se održava od 31. ožujka do 14. travnja bit će prikazano sedam domaćih naslova, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

U natjecateljski program uvrštene su dugometražne manjinske koprodukcije 'Dobra žena' redateljice Mirjane Karanović i 'Naša svakodnevna priča' Ines Tanović, dok će se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova pikazati 'Belladonna' Dubravke Turić, 'Zvjerka' Daine O. Pusić, 'Orah' Danila Šerbedžije te estonsko-hrvatska koprodukcija u režiji Chintis Lundgren 'Život s Hermanom H. Rottom'.

Na festivalu u glavnom gradu Litve prikazat će se i 'Trema' redatelja Yorgosa Zoisa nastala u grčko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji.

Film Mirjane Karanović 'Dobra žena' svjetsku je premijeru imao u sklopu međunarodnoga natjecateljskog programa Sundance Film Festivala. Riječ je o dugometražnom igranom filmu u srpsko-bosansko-hrvatskoj produkciji, a manjinski hrvatski koproducent je Nukleus film.

Film scenaristice i redateljice Ines Tanović 'Naša svakodnevna priča' snimljen je u bosansko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Spiritus movens.

Oba filma, uz njih još osam, prikazuju se u natjecateljskom programu 'Nova Europa - nova imena'.

U kratkometražnoj konkurenciji natjecat će se filmovi Dubravke Turić, Daine O. Pusić, Danila Šerbedžije i Chintis Lundgrenn.

Nagrađivani film redateljice, scenaristice i montažerke Dubravke Turić 'Belladonna' priča je o trima različitim ženama koje se susreću u oftamološkoj klinici gdje, potpuno neočekivano, doživljavaju trenutak bliskosti. 'Zvjerka' Daine O. Pusić priča je o stogodišnjakinji Nadi i njezinoj 75-godišnjoj kćeri Veri koje imaju napet ali uhodan odnos. Film je proglašen najboljim u programu Kockice na posljednjem Zagreb Film Festivalu te je nagrađen posebnim priznanjem na Filmskom festivalu Slamdance. 'Orah' Danila Šerbedžije jedna je od priča iz omnibusa 'Zagrebačke priče vol. 3' od šest kratkometražnih filmova čiji su zapleti vezani uz neki nacionalni praznik. Film nastaje u produkciji Propeler filma i koprodukciji Alka Filma i Zagreb Film Festivala. Višestruko nagrađivana manjinska koprodukcija 'Život s Hermanom H. Rottom' Chintis Lundgren kratkometražni je animirani film o štakoru koji živi sam u neurednom stanu. Film je nastao u koprodukciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudia, Adriatic Animation iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a zvuk Henrik Malmgren.

U nenatjecateljskoj sekciji Otkrića prikazat će se manjinska hrvatska koprodukcija 'Trema'. Ovaj grčko-hrvatsko-francuski film debitantsko je dugometražno ostvarenje nagrađivanog grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa. Hrvatski koproducent je Jaako dobra produkcija u suradnji s Nukleus filmom, a tehničku podršku je pružio Tuna film. Trema govori o premijeri najiščekivanijeg avangardnog kazališnog komada godine.

Međunarodni filmski festival u Vilniusu Kino Pavasaris jedan je od najistaknutijih i najiščekivanijih kulturnih događanja na Baltiku koji posjeti više od 40 tisuća gledatelja. Na festivalu će se prikazati 200 filmskih naslova (130 dugometražnih i 70 kratkometražnih) podijeljenih u dvadesetak programa.