KADROVIRANJE NA HRT-U

Redatelji od Kovačića traže da ostavi Šošu na Trećem

15.03.2016 u 10:47

Bionic
Reading

Društvo hrvatskih filmskih redatelja na čelu s Danilom Šerbedžijom poslalo je otvoreno pismo v.d.-u glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, u kojem su iznijeli svoj stav o ostavci glavnog urednika Trećeg programa Deana Šoše. Smatraju da Kovačić ne bi trebao prihvatiti njegovu ostavku

Informirani smo da je urednik Trećeg programa Dean Šoša, kao moralni čin uslijed promjene vodstva HRT-a, stavio svoj mandat na raspolaganje. Po našem najdubljem uvjerenju, on ne samo da ne zaslužuje da njegova ostavka bude prihvaćena, nego zaslužuje javnu pohvalu za svoj dosadašnji rad, navodi se u pismu DHFR-a.

Pišu da Treći program HRT-a sustavno radi na promicanju autorskog filma, kojem pripada i hrvatska kinematografija, pa tako senzibilizira gledatelje koji će danas i sutra činiti publiku domaćeg i europskog filma, a nasuprot općoj komercijalizaciji i trivijalizaciji medijskog prostora. Treći program sustavno predstavlja filmske klasike te tako pridonosi razvoju filmske kulture gledatelja.

'Zbog svega toga, a ne sporeći pravo HRT-u da autonomno vodi kadrovsku politiku, želimo upozoriti da je Treći program jedinstvena vrijednost hrvatske kulture, televizijski program kakvog nema u širokom krugu nama susjednih zemalja. Upravo po postojanju takvog javnog programa, jedinstveni smo – i u stručnim krugovima to nerijetko s ponosom ističemo. Taj program osmislio je Dean Šoša, on je njegova vizija i njegov projekt, pokrenuo ga je od nule i stvorio s minimalnim resursima. U strpljivo građenje tog projekta uložio je velik trud, znanje i energiju. Vjerujući da nema te vlasti ili uprave kojoj može biti cilj rušiti nešto što je dobro i uspješno, pozivamo vodstvo HRT-a da ne prihvati ostavku Deana Šoše jer on je primjer odgovornog i kompetentnog urednika te je stvorio program kojim se naša kulturna zajednica ponosi, zaključuje se u pismu redatelja.