SLIJEDI SELEKCIJA

Čak 256 filmova prijavljeno na Dane hrvatskog filma

14.03.2016 u 13:22

Bionic
Reading

Za ovogodišnje Dane hrvatskog filma (DHF), koji će se održati od 21. do 24. travnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, stiglo je 256 važećih prijava, a rezultati natječaja objavit će se na internet stranicama Festivala do 1. travnja.

Jedan od najstarijih hrvatskih filmskih festivala ove se godine održava 25., jubilarni put, nastavljajući tradiciju predstavljanja aktualne domaće produkcije svih formi, s posebnim naglaskom na kratki i srednji metar.

Filmovi koji će biti odabrani za konkurenciju natječu se za Grand Prix Dana hrvatskog filma, nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, Nagradu Jelena Rajković Hrvatskog društva filmskih redatelja, nagradu Ocjenjivačkog suda za etiku i ljudska prava i Nagradu publike.

Neposredno uoči početka festivala održat će se radionica "Kako razvijati i predstaviti projekte u početnoj fazi za međunarodno tržište", koja se organizira u suradnji s Deskom Kreativne Europe – Uredom MEDIA, a prijave traju do kraja ožujka.

Ugledna njemačka filmska producentica Roshanak Behesht Nedjad će profesionalcima, ponajprije redateljima i scenaristima, odgovoriti na pitanja o najučinkovitijim načinima pripreme i predstavljanja vlastitoga projekta stručnoj javnosti, producentima, distributerima, prodajnim predstavnicima, ali i široj javnosti, odnosno publici.

Za sudjelovanje na radionici bit će odabrano deset projekata, prednost imaju projekti kratkometražnih igranih ili dokumentarnih filmova, a iznimno se mogu prihvatiti i dugometražne forme.

Roshanak Behesht Nedjad se afirmirala produkcijom niza filmova ("Havanna mi amor", "Khamosh Pani", "Football Undercover"). Članica je Europske i Njemačke filmske akademije te diplomantica i mentorica najpoznatijeg europskog edukativnog programa za filmske producente, European Audiovisual Entrepreneurs.

Radionica će početi dva dana prije početka festivala, a završni pitching forum svih sudionika održat će se prvi dan. Ove se godine uvodi i nagrada za najbolji pitching, što će pobjedniku omogućiti izravno sudjelovanje na radionici MIDPOINT – Feature Launch, od 21. do 26. kolovoza u Ponešicama u Češkoj. Dobitnici nagrade za najbolji pitching bit će objavljeni zajedno s dobitnicima nagrada 25. DHF-a.

Prošlogodišnje i ovogodišnje izdanje Dana organizira novi festivalski tim u sklopu produkcijske kuće Spiritus movens. Uz davanje uvida u domaću produkciju, jedan od ciljeva organizatora je i decentralizirati Festival i njegove filmove prikazati diljem Hrvatske. Tako je prošlog vikenda za Križevce, u sklopu Culture Shock Festivala, uz besplatan ulaz priređen izbor filmova s 24. DHF-a.