HANS GRUBER, PROFESOR SNAPE…

Filmovi po kojima ćemo pamtiti Alana Rickmana

14.01.2016 u 16:57

Bionic
Reading

Jedan od najcjenjenijih kazališnih i filmskih glumaca svoje generacije, Alan Rickman, izgubio je bitku s karcinomom i preminuo u 69. godini života

Punim imenom Alan Sidney Patrick Rickman, rođen je 1946. u Londonu i potječe iz radničke obitelji. Mnogi ga najbolje pamte po prvoj filmskoj ulozi iz 1989. u akcijskom filmu 'Umri muški', a glumio je istočnonjemačkog terorista Hansa Grubera. Ta ga je uloga proslavila, a mlađim je generacijama poznatiji po ulozi profesora Snapea iz serijala o Harryju Potteru.

Rickmanovu dugogodišnju karijeru obilježile su mnogobrojne nagrade poput Emmyja, BAFTA-e i Zlatnog globusa


Slavnom su glumcu očito jako dobro ležale uloge negativaca jer je uz Grubera i profesora Snapea bio primijećen u 'Robinu Hoodu, princu lopova' iz 1991. Tamo je pak imao ulogu zlog šerifa od Nottinghama, a nekoliko godina kasnije odigrao je nagrađivanu ulogu zloglasnog Rasputina.

Za razliku od grubih i negativnih likova, po kojima je možda najpoznatiji na filmskom platnu, zapažene su mu uloge i u filmovima 'Truly Madly Deeply' iz 1990. i klasiku Jane Austen 'Razum i osjećaji', u kojem je glumio udvarača. S kolegicom Emmom Thompson nakon 'Razuma i osjećaja' glumio je u hitu iz 2003. 'Zapravo ljubav' te u drami 'The song of Lunch' sedam godina kasnije.

Uz romantičnu stranu, Rickman je ulogama poput kapetana Spocka u 'Galaktičkoj pustolovini' pokazao da je odličan i u parodijama.