PARALELNA KARIJERA

Otkrivamo zašto je Jadranka Sloković snimala Sanadera pred zatvorom

26.11.2015 u 15:31

  • +11

Jadranka Sloković u ulozi snimateljice

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Jedan od bitnih preduvjeta za rad na dokumentarnom filmu svakako je ekskluzivan pristup protagonistu, a da se priprema dokumentarac o Ivi Sanaderu, jučer se dalo naslutiti nakon što je njegova odvjetnica Jadranka Sloković snimljena kako - neprestano snima. Jer ekskluzivniji pristup Ivi Sanaderu koji prekoračuje prag remetinečkog zatvora u tom času nije mogao imati nitko drugi osim Sloković i ostatka braniteljskog tima

Već neko vrijeme kuloari šapuću o tome da poznati redatelj Rajko Grlić snima dokumentarni film o Ivi Sanaderu. Grlić o tome dosad nije htio govoriti, dapače demantirao je tu informaciju prije nekoliko godina, kada je viđen pred Remetincem kako snima Sanaderove odvjetnike Čedu Prodanovića i Gorana Suića.

Tada je rekao da samo snima za špicu za Motovun film festival i program ‘Kino Remetinec’, u sklopu kojeg su tada prikazivani zatvorski filmovi.

Međutim, nakon što je Ivo Sanader jučer izašao iz zatvora, u mnoštvu novinskih fotografija isticao se niz onih s njegovom odvjetnicom Jadrankom Sloković, uhvaćenoj s kamerom u ruci.

Gotovo da je moguće rekonstruirati put njezine kamere koja je vjerno pratila Sanadera od vrata pa do auta u koji su zajedno ušli, a ni tada se kamera nije ugasila.‘Da, to je moja kamera. Jadranka Sloković snimala je za moj film’, kazao je u telefonskom razgovoru za tportal redatelj Rajko Grlić i upozorio nas da je isti snimateljski zadatak Sloković od njega dobila i prilikom prvog puštanja Sanadera na slobodu.


Na naše pitanje je li kao redatelj dao snimateljici na posebnom zadatku neke upute, kazao je da ovog puta nije. Grlić je potvrdio da već četiri godine kamerom dokumentira sve što se događa oko Ive Sanadera te njegovih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića.

Spomenimo da je redatelj Grlić dugogodišnji prijatelj odvjetničkog para, a zanimljivo je da se Prodanović pojavljuje u njegovom igranom filmu 'Neka ostane među nama' kao jedan od statista na zagrebačkoj špici. Također je i 2011. otvorio Motovu film festival  cititrajući u društvu kolege Ante Nobila Zakon o javnom okupljanju. Sve to zasigurno je pripomoglo odobrovoljavanju odvjetnice Sloković da se primi snimateljskog posla, a njena perspektiva redatelju Grliću donijet će zasigurno zanimljiv, aposultno ekskluzivni materijal.

Što je Sloković snimila, imat ćemo priliku vidjeti u filmu, a u rekonstrukciji njezinog snimateljskog kretanja jasno je da je uzimala kratku izjavu svog branjenika pred Remetincem dok su fotoreporterski objektivi još bili u daljini. Potom su se prošetali do auta i zajedno ušli, on na suvozačko mjesto, ona na zadnje sjedište, odakle je i dalje snimala, čak i trenutak u kojem se youtuber Vitaly Zdorovetskiy penje na krov automobila. Po dostupnim fotografijama, ne čini se da je njegov skok na krov uznemirio ikog u autu.

RTL Autor: RTL

Je li performans dogovoren, ne znamo, no ako je dobro snimljen, doći će kao bombončić za budući film o Sanaderu. Tko zna, u njega možda uvrste i snimke gospođe Elene, majke nestašnog youtubera, koja je kamerom ispratila sinovljev skok na krov. On je pak, pišu 24sata, naučio riječ 'ćaća' prateći ekipu Facebook stranice 'Ćaća se vraća' na dočeku Sanadera i izjavio: 'Skočio sam Sanaderu na auto da mu pokažem da on nije ništa. Ja sam kralj i imam više obožavatelja.'

Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti izjavu odvjetnice Jadranke Sloković.

Ustav RH - gotovo ljubavna priča

Rajko Grlić trenutačno snima film 'Ustav RH' prema scenariju Ante Tomića. Kaže da je to vrlo intimna, gotovo ljubavna priča troje ljudi koji žive u istoj stambenoj zgradi u centru Zagreba. 'To je prije svega priča o nama danas koja se gradi i istovremeno poigrava s klišejima i predrasudama koje vučemo iz prošlosti', izjavio je Slobodnoj Dalmaciji.