ZAVRŠENO SNIMANJE

Winnetou 'odjahao' u Njemačku, vraća se za godinu dana

25.11.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Snimanje trilogije o Winnetouu, nastale prema romanima Karla Maya o indijanskom poglavici iz plemena Apača, završeno je u Hrvatskoj, a očekuje se da će nakon dovršetka i u Njemačkoj, u distribuciju krenuti za nešto više od godinu dana

Film je u Hrvatskoj imao 67 'snimajućih' dana na dvadesetak lokacija, tijekom četiri mjeseca na setu je radilo 220 filmskih profesionalaca, a njegovu proizvodnju servisirala je Aleks Produkcija.

Kao najveće izazove, producent Aleksandar Črček iz te produkcijske kuće izdvaja teško pristupačne lokacije, organizaciju velikog broja statista i glumaca, snimanje masovnih scena sa sedamdesetak konja i jahača te izgradnju impozantne scenografije, prenosi Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Najvećom koristi projekta smatra veliko iskustvo te ističe da je realizirano više od 30 tisuća noćenja u smještajnim kapacitetima na svim lokacijama snimanja, te izuzetna turistička promocija koju je projekt donio.

Riječ je o jednom od najzahtjevnijih međunarodnih projekata u Hrvatskoj ostvarenih u proteklih nekoliko godina, a u turističke svrhe na lokacijama će ostati dijelovi scenografije.

Prvi film o Winnetouovim avanturama snimljen je 1962., nakon čega ih je uslijedilo još devet. Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s Jadran filmom, na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrlika. 'Winnetouov povratak' s Pierreom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winnetouu iz šezdesetih godina, snimljen je 1998.

Režiju za sva tri nova nastavka Winnetoua potpisuje Philipp Stölzl, glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker.

U glavnim ulogama su Wotan Wilke Möhring kao Old Shatterhand, Nik Xhelilaj u ulozi Winnetoua, Iazua Larios kao Nscho Tschi, Milan Peschel kao Sam Hawkens, Jürgen Vogel kao Joseph Rattler te srpski glumac Gojko Mitić kao Magua/Tangua, iz originalne glumačke postave Winnetoua iz šezdesetih. Glume i Csilla Barath Bastaić, Katarina Strahinić, Ivan Ožegović, Bojan Navojec te Marko Cindrić

Među hrvatskim članovima filmske ekipe bili su još voditelji sektora, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Nevena Čaklović, direktor filma Dragan Josipović - Joss, prvi pomoćnik redatelja Vid Spindler, koordinator akcijskih scena Aldo Tončić, trener konja Ivo Krištof, majstor scene Igor Stiković, majstor za specijalne efekte Branko Repalust i drugi.

Putem mjera poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra ove je godine na području Hrvatske snimljeno deset projekata. Procjenjuje se da se pritom na hrvatske proizvode i usluge potrošilo oko 170 milijuna kuna, dvostruko više nego prethodne godine, što premašuje ukupne prihode ostvarene u prethodne tri godine otkad program postoji, ističe HAVC.