STOTINJAK FILMOVA U 12 PROGRAMA

ZFF predstavio jedan od najboljih programa konkurencije dosad

12.11.2015 u 11:59

Bionic
Reading

Zagreb Film Festival (ZFF), koji će se održati od 14. do 22. studenoga na više zagrebačkih lokacija, donosi stotinjak filmova u dvanaest programa, a za Zlatna kolica u glavnoj konkurenciji, ocijenjenoj kao jednoj od najboljih dosad, natjecat će se odabrana recentna ostvarenja debitantskih ili drugih filmova

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa predstavljeno je 13. izdanje Zagreb Film Festivala, a on će ove godine izborom atraktivnih filmskih naslova zagrijavati publiku u nešto kasnijem terminu: od subote 14. do nedjelje 22. studenog u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC-a.

Festival su predstavili direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu Sanja Milinović.

Natjecateljski program predstavio je Boris T. Matić: 'U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteno je rekordnih 14 naslova iz cijelog svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi - iz obje zemlje po dva filma - a predstavnici tih kod nas rado viđenih kinematografija tematski su koncentrirani oko obitelji i obiteljskih problema. Nakon prošlogodišnjeg O konjima i ljudima Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame Ovnovi i Vrapci. Islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz kanskog programa Izvjestan pogled Ovnovi (Rams) u režiji Grímura Hákonarsona priča je o dva tvrdoglava brata koji moraju izgladiti odnose nakon 40 godina kako bi spasili svoja dragocjena autohtona stada ovaca, a višestruko nagrađivani Vrapci (Sparrows) u režiji Rúnara Rúnarssona priča je o odnosu oca, vikend-alkoholičara koji živi kao da nema sutra i njegovog otuđenog sina tinejdžera.

Ako je suditi prema ovogodišnjem natjecateljskom programu ZFF-a, i Česi su kamere okrenuli prema disfunkcionalnim obiteljima. U središtu češkog kandidata za Oscara Kućna njega (Home Care) u režiji Slaveka Horaka je Vlasta, patronažna sestra koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki Obiteljski film (Family Film) u režiji slovenskog redatelja Olmoa Omerzua je crna komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu. U fokusu danskog kandidata za Oscara, drame Rat (War) Tobiasa Lindholma, nalazi se obitelj koju je razdvojilo sudjelovanje oca u ratnoj misiji u Afganistanu.

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje laureate najznačajnijih svjetskih festivala. Venecuelanski Izdaleka (From Afar) u režiji Lorenza Vigasa osvojio je Zlatnog lava i to kao prvi latinoamerički film u povijesti koji je osvojio to priznanje. Inače, koscenarist priče o turbulentnom odnosu dvojice muškaraca različite klasne i generacijske pripadnosti je Guillermo Arriaga (scenarist Babela, Pasje ljubavi i 21 grama). Brazilski Neonski bik (Neon Bull), priča o zgodnom mladom jahaču brazilskog rodea koji sanja o tome da postane modni dizajner, nagrađen je na Lidu Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti. Napeti mađarski triler na temu holokausta Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio je u Cannesu tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais. Dva filma u programu na svjež i nekonvencionalan način progovaraju o odrastanju: Ja, Earl i umiruća (Me, Earl and the Dying Girl) u režiji Alfonsa Gomez-Rejona (bivšeg asistenta Martina Scorsesea), koji je na Sundance Film Festivalu osvojio Posebnu nagradu žirija i publike, a drugi je francuski Novi klinac (The New Kid), nagrađen na San Sebastianu.

U natjecateljski program 13. ZFF-a uvrštena su dva ostvarenja koja se odlikuju smjelim redateljskim postupcima. Australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji, prvi je film snimljen u otočnoj državi Vanuatu. Radnja se vrti oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a zanimljiva je odluka redatelja da sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna. Estonski Susret vjetrova (In the Crosswind) režijski potpisuje debitant Martti Helde. Film je snimljen u formi tableau vivants, čime su oživljena sjećanja Estonke čija je obitelj bila razorena u Staljinovim čistkama 1941. Uz već spomenute Vrapce i Našu svakodnevnu priču, koji su djelomično hrvatski filmovi, na festivalu se izvan konkurencije prikazuju Zagrebačke priče, treći nastavak popularnog omnibusa u produkciji Propeler Filma.

O pobjednicima u natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova 13. ZFF-a odlučivat će žiri u sastavu: Levan Koguashvili, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika Blind Dates, Jessica Woodworth, redateljica (Khadak, Fifth Season) i Christoph Thoke, producent (O konjima i ljudima, nagrađen posebnim priznanjem na 12. ZFF-u).

Hrvoje Laurenta ukratko se osvrnuo na novosti u kratkometražnoj konkurenciji: 'Ove je godine na kratkometražni program stavljen poseban fokus, između ostalog i zbog jednog jubileja: naime nacionalni natjecateljski program Kockice ove godine slavi 10 godina postojanja! U prvoj dekadi Kockice su postale jedna od najznačajnijih domaćih platformi za promociju mladih filmaša, a važnost ovog programa potvrđena je i višegodišnjom suradnjom s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, koje pobjedniku osigurava i novčanu nagradu. Prvo desetljeće Kockica na ZFF-u ćemo obilježiti nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmove iz programa Kockice od ove godine prikazujemo u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa.

O pobjednicima programa Kockice i međunarodnog kratkometražnog programa odlučivat će isti žiri u sastavu: Sonja Tarokić, redateljica, prošlogodišnja pobjednica Kockica, Andrei Creţulescu – redatelj, prošlogodišnji pobjednik međunarodne konkurencije, i Sata Cissokho iz tvrtke za prodaju i distribuciju filmova Memento Films. Osim toga, na ZFF-u će se održati panel o plasmanu kratkometražnog filma, uz sudjelovanje Laurence Raymond, menadžerice kratkih filmova iz programa Directors’ Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, i Salette Ramalho, jedne od direktorica Curtas Vila do Conde Film Festivala, uz moderaciju Vanje Kaluđerčić.'

'Program PLUS, namijenjen srednjoškolcima, osim pet novih atraktivnih filmskih naslova iz recentne europske kinematografije, donosi veliku novost: ove je godine program natjecateljskog karaktera, a o najboljem filmu odlučit će mladi žiri. Devetu po redu Bibijadu obilježava nova suradnja – ona s Raiffeisen bankom – pa smo u znak toga ovaj program i obojili: Žuta Bibijada by RBA najmlađoj će publici donijeti osam pažljivo odabranih europskih filmova', istaknula je Katarina Crnčić

Selma Mehadžić osvrnula se na nenatjecateljske filmske programe: 'Iz sve bogatijeg popratnog programa izdvajamo uvijek iznimno dobro posjećene programe Velikih 5 i Ponovno s nama, kao i nastavak naše suradnje s Europskim parlamentom: naime i ove će se godine u programu Dan LUX filma prikazati tri finalista za nagradu LUX. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Bosna i Hercegovina, a retrospektivom ostvarenja Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU prisjetit ćemo se ovog velikog filmaša u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica njegova rođenja. Dokumentarni filmovi bit će sadržani u programu Making of, koji će nas uvući u proces stvaranja poznatih dugometražnih igranih ostvarenja.'

Program Industrija i ove godine uključuje brojna događanja za filmske profesionalce. Uz već spomenuti panel, važan dio festivala čine međufestivalske suradnje: u okviru programa Posebne projekcije u Dokukinu KIC-a predstavit će se selekcija filmova iz programa Directors’ Fortnight festivala u Cannesu i portugalskog Curtas Vila do Conde Film Festivala (jednog od najznačajnijih festivala posvećenih kratkometražnom filmu). Nastavljaju se i već ranije započete suradnje sa Sarajevo Film Festivalom i programom film.factory Sarajevske filmske akademije. Dio ovogodišnjeg programa bit će i atraktivna masterclass predavanja iskusnih filmaša te četvrto izdanje radionice Moj prvi scenarij

Petu godinu zaredom generalni sponzor Zagreb Film Festivala je Hrvatski Telekom. 'Već je poznato da Hrvatski Telekom ulaže u hrvatske filmske festivale pa nas posebno veseli da nam ZFF i kino Europa i ove godine donose vrhunski doživljaj. Osim financijske podrške, HT pridonosi ustupanjem vrhunske tehnologije i usluga organizacijskom timu i posjetiteljima festivala. Suradnja sa ZFF-om logičan je i prirodan izbor za HT s obzirom na uslugu MAXtv, za koju ZFF omogućuje iznimne filmske sadržaje. Kako smo čuli od ZFF-ove ekipe, Zagrepčani i mnogi drugi gosti uživat će u vrhunskim filmskim ostvarenjima. Zahvaljujući vrlo dobroj suradnji ZFF-a i HT-a, filmske naslove poput 'Ovnova', 'Mustanga', 'Zagrebačkih priča 3', 'Turista', 'Nove prijateljice' i drugih, putem MAXtv videoteke donijet ćemo mnogim zaljubljenicima u film diljem Hrvatske u njihove domove. Osim dobrih filmova, bit će tu nagradnih natječaja, glazbenih i zabavnih sadržaja u organizaciji festivala i HT-a, stoga nam ne preostaje drugo nego da se dobro zabavimo. Vidimo se na ovogodišnjem ZFF-u', izjavila je Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu.

Program Zagreb Film Festivala od danas dostupan je online na stranicama www.zff.hr, a jedna od većih novosti ove godine je i ta da se ulaznice, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko službene internetske stranice festivala.

Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom. Festival medijski pokrivaju Treći program Hrvatske televizije, Jutarnji list i Yammat FM. Festival financijski podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i program Kreativna Europa - potprogram MEDIA.