DOKUMENTARNI FILM

Šobanov 'Kraj' i Festival 25FPS na festivalu u Jihlavi

28.10.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Eksperimentalni film posvećen hrvatskoj flmskoj avangardi šezdesetih, 'Kraj' Tomislava Šobana, prikazat će se u natjecateljskom programu 'Fascinacije', međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi koji počinje u utorak, dok će se u industrijskom dijelu tog češkog festivala predstaviti zagrebački Festival 25FPS

Festival u Jihlavi dokumentarne filmove promatra kao jedinstvena umjetnička djela koja se bave važnim temama, a riječ je o najvećem festivalu dokumentarnog filma u Srednjoj i Istočnoj Europi.

U svom devetnaestom izdanju, koje traje do 1. studenog, festival donosi više od 250 filmova, a Šobanov se natječe u sekciji koja se bavi radikalnim formama snimanja dokumentaraca, u kojoj će biti prikazano 29 eksperimentalnih filmova.

Šobanov desetominutni film nastao je u povodu obilježavanja 50. godišnjice zagrebačkog Genre film festivala, referirajući se na hrvatsku filmsku avangardu šezdesetih iz pozicije animacijsko-softverskog jezika. Scenarij i montažu također potpisuje Tomislav Šoban, za zvuk su zaduženi Ivan Zelić i Tomislav Babić, glazbu potpisuje Matija Pekić a producent je Kinoklub Zagreb.

U strukovnom dijelu češkog festivala, u sklopu programa 'Festival Identity', predstavit će se hrvatski međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa, 25 FPS. Program u kojem se predstavlja namijenjen je umrežavanju i poticanju suradnje među festivalima, a uključuje predavanja, diskusije i javnu prezentaciju.

Hrvatski kratkometražni filmovi predstavit će se ovih dana na još jednom međunarodnom festivalu - od 28. do 31. listopada u Novom Sadu, gdje se održava Festivala malih i nezavisnih filmskih produkcija 'Filmski Front'

U natjecateljskom programu tog festivala bit će prikazano sedam hrvatskih kratkometražnih filmova, izabranih među njih više od četiri tisuće pristiglih na festival, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Filmovi su podijeljeni u dvije kategorije, natjecateljski program filmova iz Srbije i regije te međunarodni natjecateljski program. Hrvatski filmovi raznih žanrova sudjeluju u regionalnoj konkurenciji, gdje je ukupno 28 uradaka. To su 'Stakleni čovjek' Daniela Šuljića, 'Recikliranje' Branka Ištvančića, 'Ma, nema veze' Gee Gojak, 'Johnny je mrtav' Jure Debaka i A. Z. Stolice, 'Balavica' Igora Mirkovića, 'Medo mali' Igora Jelinovića i manjinska hrvatska koprodukcija 'Kokoška' Une Gunjak.

O najboljem filmu regionalnog programa odlučivat će stručni žiri, dok će nagradu u međunarodnoj selekciji dodijeliti publika.