FILM UNE GUNJAK

Međunarodni festivalski uspjesi kratkoga filma 'Kokoška'

09.10.2015 u 17:38

Bionic
Reading

Njemačko-hrvatska koprodukcija 'Kokoška' Une Gunjak, prošlogodišnja dobitnica Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film, nastavlja uspješno međunarodno predstavljanje - tijekom rujna i listopada osvojio je na raznim festivalima čak osam nagrada

Film o šestogodišnjakinji kojoj otac s ratišta u opkoljeno Sarajevo kao rođendanski dar šalje kokoš, proglašen je najboljim kratkometražnim filmom na nedavno završenom festivalu Metricamentecorto, izvijestio je u petak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Na istom festivalu, koji se od 25. rujna do 4. listopada održao u Trebaselegheu u Italiji, najboljom je proglašena i mlada glumica iz tog filma Iman Alibalić.

Prije toga, u rujnu, 'Kokoška' je osvojila nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Batumiju, koji se od 13. do 20. rujna održao u tom gruzijskom gradu, gdje je proglašena najboljim kratkometražnim filmom. Nagradu za najboljeg glumca na istom festivalu osvojio je Joachim Fjelstrup iz manjinske dansko-hrvatske koprodukcije 'Itsi Bitsi'.

Film Une Gunjak osvojio je tijekom rujna i brončanu nagradu na Best of International Short Films Festivalu u gradu La Ciotat u Francuskoj, na 3. međunarodnom filmskom festivalu u Duhoku u Iračkom Kurdistanu nagradu za najbolji kratkometražni film, na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Bueu u Galiciji nagradu za režiju i zvuk (Raoul Brand), te na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova Busho u Budimpešti nagradu za najbolju kameru.