NAJPOPULARNIJE

Top 007 glazbenih tema iz filmova o Bondu, Jamesu Bondu

29.09.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Producenti nadolazećeg akcijskog spektakla 'Spectre' prognozirali su da će nedavno objavljena pjesma 'Writing's on the Wall', u izvedbi poznatog britanskog glazbenika Sama Smitha, postati jednom od najboljih pjesama dosad snimljenih za ovaj filmski serijal. Istražili smo koje su dosadašnje teme za 'Jamesa Bonda' najpopularnije

Zanimljivo je da je pjesma 'Writing's on the Wall', čiji su autori Sam Smith i dobitnik prestižne nagrade Grammy Jimmy Napes, prva pjesma za 'Jamesa Bonda' koju je snimio jedan britanski glazbenik još od davne 1965.

Sam Smith sa svojim debi albumom 'In The Lonely Hour' odlično kotira na britanskim i američkim ljestvicama, a osvojio je i četiri prestižne nagrade Grammy, tri Brit te šest nagrada MOBO. No upisivanje na listu izvođača koji su snimili službenu pjesmu za 'Jamesa Bonda' smatra jednim od vrhunaca svoje karijere.


Producenti filma 'Spectre' Michael G. Wilson i Barbara Broccoli komentirali su da su Sam i Jimmy napisali vrlo inspirativnu pjesmu za film te da će ona uz Samovu fantastičnu glasovnu izvedbu sigurno postati jednom od najboljih na tu temu.

Proanalizirali smo tri ljestvice deset najboljih pjesama za filmove o Jamesu Bondu (007 James, Billboard, Yahoo Music) i deset najuspješnijih u izlistavanju od najgorih do najboljih magazina Consequence of sound. Nakon zbrajanja i dijeljenja dobili smo ultimativni Top 007 pjesama o Jamesu Bondu.

Poslušajte pa procijenite kakve su šanse da Sam Smith ostvari prognoze producenata filma 'Spectre' i ugura se na listu na kojoj se nisu našli čak ni Alicia Keys & Jack White s pjesmom 'Another Way To Die' za film 'Quantum of Solace' iz 2008, a ona je na Youtubeu pogledana preko 14 milijuna puta, ili Adele s više od 120 milijuna pregleda na Youtubeu za 'Skyfall' iz 2012.

007. Nancy Sinatra - 'You Only Live Twice' (1967)
Glazbu i produkciju pjesme potpisuje John Barry, glazbeni veteran filmova o Jamesu Bondu, a autor stihova je Leslie Bricusse.

Nancy Sinatra - You Only Live Twice

6. Sheena Easton - 'For Your Eyes Only' (1981)
Američki bend Blondie napisao je pjesmu 'For Your Eyes Only', nadajući se da će postati naslovna tema filma o Jamesu Bondu. To je i postala, ali producenti su više preferirali istoimenu pjesmu koju su napisali Bill Conti i Mike Leeson.

Sheena Easton - For Your Eyes Only



5. Tom Jones - 'Thunderball' (1965)

Glazbu je skladao John Barry, kojemu je to bila treća suradnja na filmu o tajnom agentu 007. Pjesmu su snimili i Shirley Bassey, Dionne Warwick i Johny Cash, ali Tom Jones je svojom izvedbom bio najuvjerljiviji.

Tom Jones - Thunderball

4. Carly Simon - 'Nobody Does It Better' (1977)
Ovo je prva pjesma iz serijala o Jamesu Bondu koja se svojim naslovom razlikovala od naslova filma, a snimljena je za 'The Spy Who Loved Me'. Skladao ju je Marvin Hamlisch na stihove Carole Bayer Sager.

Carly Simon - Nobody Does It Better

3. Duran Duran - 'A View to a Kill' (1985)
Naslovnu temu za Jamesa Bonda Duran Duran može zahvaliti svom basistu, velikom obožavatelju tajnog agenta 007 Johnu Tayloru, jer je pripit na nekoj zabavi prišao producentu Cubbyju Broccoliju i pitao kad će netko napraviti pristojnu tematsku pjesmu. Bend potpisuje 'A View to a Kill' s Johnom Barryjem, a snimljena je uz pratnju šezdesetočlanog orkestra.

Duran Duran - A View to a Kill

2. Shirley Bassey - 'Goldfinger' (1964)
Glazbu na stihove Leslie Bricusse i Anthony Newley napisao je John Barry i briljirao ovom pjesmom. Hvaljena i od kritike i od publike, postala je jedna od najomiljenijih tema Jamesa Bonda. Film je zbog savršenog integriranja dijelova teme u akciju osvojio Oscara za montažu zvuka.

Shirley Bassey - Goldfinger

1. Paul McCartney and Wings - 'Live and Let Die' (1973)
Stihove i glazbu napisali su Paul McCartney i njegova tadašnja supruga Linda, a ona nije sudjelovala u snimanju. 'Live and Let Die' je prvi film o Jamesu Bondu na kojem nije surađivao John Barry, što je producentima omogućilo drastičnu promjenu glazbenog stila. Tako je svoje mjesto u serijalu prvi put našla rock pjesma te se odlično uklopila u brojnim filmskim scenama, zbog čega je postigla ogroman komercijalni uspjeh s obje strane oceana.

Paul McCartney and Wings - Live and Let Die

Film 'Spectre' dvadeset i četvrti je film o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu Jamesu Bondu, a četvrti put utjelovio ga je poznati britanski glumac Daniel Craig. U hrvatska kina i IMAX 'Spectre' stiže u četvrtak 5. studenog.