ODLIČNE KRITIKE

Dokumentarac o Amy Winehouse stiže u hrvatska kina

28.09.2015 u 10:42

Bionic
Reading

Dokumentarni film „Amy“ o karizmatičnoj pjevačici Amy Winehouse ovaj tjedan počinje s prikazivanjem u hrvatskim kinima.

Režiser Asif Kapadia okrenuo se arhivskim snimkama i prvim izvorima kako bi priču talentirane preminule pjevačice ispričao njenim riječima, uz pratnju rukom pisanih tekstova i nikad objavljenih pjesama. Bez suvišnih intervencija i moraliziranja, Asif je uključio i dobivene foto i video materijale Amyne obitelji, najboljih prijateljica Juliette Ashby i Laurent Gilbert, te odanog menadžera Nicka Shymanskyja.

U filmu u kojem Amyna mladost i talent eksplodiraju na ekranu analiziran je i odnos Amy Winehouse s ocem, otprije obilježen u pjesmi „Rehab“, koja postaje mantra dokumentarne priče visoko ocijenjene od strane kritike i fanova. Publika je film već proglasila najboljim recentnim britanskim dokumentarcem, te visoko rangirala „Amy“ na servisima poput IMDB-a (ocjena 8.0).

Amy Winehouse umrla je u 27. godini života, 27. srpnja 2011. godine, od trovanja alkoholom. Bila je talent koji se rađa jednom u generaciji. Pisala je pjesme i pjevala od srca, ostavljajući publiku opčinjenu njezinom magijom. Tragično je što se zbog svojih problematičnih veza, globalnog uspjeha i nestandardnog načina života pod povećalom medija potpuno emotivno raspala.
„Životni stil i tragična smrt Amy Winehouse u 27. godini života bili su tako iscrpno praćeni da vjerojatno mislite da znate sve o Amy. Promislite ponovno!“ – Rolling Stone o filmu